AP/TASR
StoryEditor

USA majú ďalší plán. V prípade invázie sťažia ruským bankám transakcie v dolároch, neskôr s nimi prerušia vzťahy

21.02.2022, 11:10
Autor:
TASRTASR
Spojené štáty v prípade ruskej invázie na Ukrajinu zakážu tuzemským inštitúciám spracovávať transakcie pre ruské banky.

Administratíva prezidenta Joea Bidena pripravila balík sankcií proti Rusku, ktorý zahŕňa zákaz amerických finančných inštitúcií spracovávať transakcie pre veľké ruské banky. Uviedli to v pondelok tri zdroje oboznámené s touto záležitosťou, ktoré nechceli byť menované.

Cieľom opatrení v prípade napadnutia Ukrajiny je poškodiť ruskú ekonomiku prerušením "korešpondenčných" bankových vzťahov medzi cieľovými ruskými bankami a americkými bankami, ktoré umožňujú medzinárodné platby.

Nové, tvrdšie sankcie 

Americké úrady síce už predtým uviedli, že reštrikcie v bankovom sektore budú súčasťou možných sankcií, ale plán na prerušenie korešpondenčných bankových väzieb, ktoré podporujú globálne toky peňazí, sa predtým nespomínal.

Spojené štáty využijú tiež svoj najsilnejší sankčný nástroj proti niektorým ruským jednotlivcom a spoločnostiam a zaradia ich na zoznam špeciálne určených štátnych príslušníkov (SDN), účinne ich vylúčia z amerického bankového systému, zakážu im obchodovanie s Američanmi a zmrazia ich americké aktíva, uviedli tiež zdroje.​

Biely dom a ministerstvo financií odmietli tieto informácie komentovať. Zdroje dodali, že návrh opatrení sa môže do poslednej minúty meniť, ale možnými hlavnými cieľmi USA v rámci ruských finančných inštitúcií sú VTB Bank, Sberbank, VEB a Gazprombank.

Hoci nástroju korešpondenčného bankovníctva chýba označenie SDN, ktoré zmrazuje aktíva bánk, podľa expertov stále môže cieľovým bankám zasadiť zmysluplnú ranu tým, že im sťaží transakcie v amerických dolároch, globálnej rezervnej mene. Veľká časť svetového obchodu sa uskutočňuje v dolároch.

Vyhrážanie zatiaľ neberú vážne 

Zdroje poznamenali, že administratíva USA môže vyňať určité transakcie z obmedzení, ak to bude považovať za potrebné.

Bidenova administratíva sa už niekoľko týždňov vyhráža prísnymi bankovými sankciami voči Rusku v snahe odradiť ruského prezidenta Vladimira Putina od invázie na Ukrajinu. Moskva zhromaždila na ukrajinských hraniciach viac ako 150-tisíc vojakov, Putin však plány na útok poprel.

Napätie však počas víkendu vzrástlo, keďže Rusko predĺžilo vojenské cvičenia v Bielorusku, čo zvýšilo obavy západných mocností z bezprostrednej ruskej invázie na Ukrajinu.

​Aj britský premiér Boris Johnson povedal, že USA a Spojené kráľovstvo prerušia ruským spoločnostiam prístup k americkým dolárom a britským librám, ak Kremeľ nariadi inváziu.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v rámci zverejnenia niektorých detailov o sankciách, ktorým by Moskva musela čeliť, ak by napadla Ukrajinu, uviedla, že Rusko bude odrezané od medzinárodných finančných trhov a bude mu odoprený prístup k hlavným exportným tovarom.

"Rusko by bolo v princípe odrezané od medzinárodných finančných trhov," povedala Von der Leyenová v nedeľu neskoro večer v nemeckej verejnoprávnej televízii ARD.

"Okrem toho by boli uvalené sankcie na všetok tovar, ktorý vyrobíme a ktorý Rusko naliehavo potrebuje na modernizáciu a diverzifikáciu svojej ekonomiky, kde sme globálne dominantní a nemajú náhradu," dodala.

01 - Modified: 2022-02-11 09:08:14 - Feat.: 0 - Title: Len tretina Američanov dokázala nájsť Ukrajinu na mape Európy. Polovica z nich je za zbrojenie aj sankcie 02 - Modified: 2022-02-14 10:35:17 - Feat.: 0 - Title: G7 vyzýva Moskvu na deeskaláciu. Hrozí sankciami s masívnymi následkami na ruskú ekonomiku 03 - Modified: 2022-02-18 15:28:32 - Feat.: 0 - Title: Sankcie EÚ voči Rusku majú byť oveľa tvrdšie ako pri anexii Krymu. Týkať sa môžu aj Bieloruska 04 - Modified: 2022-02-20 18:59:15 - Feat.: 0 - Title: Nečakajme na ruský vpád. Západ by mal podľa Kyjeva voči Moskve zaviesť aspoň časť sankcií už teraz
01 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 02 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 03 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 04 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 05 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 08:44