Reuters
StoryEditor

Škandál okolo Wirecard je "úplná katastrofa". Boj o prežitie komplikuje čínska banka

23.06.2020, 10:14
Autor:
TASRTASR
Účtovný škandál okolo chýbajúcich peňazí skresal viac ako 80 percent z trhovej hodnoty spoločnosti Wirecard.

Bank of China (BoC) diskutuje o ukončení úverového rámca pre nemeckú finančnú a technologickú spoločnosť Wirecard AG, ktorú zasiahol účtovný škandál, čo jej skomplikuje boj o prežitie.

Wirecard sa v pondelok priznala, že sporných 1,9 miliardy eur v hotovosti, uvedených v bilancii za rok 2019, čo predstavuje zhruba štvrtinu jej aktív, zrejme neexistuje.

​BoC, štvrtý najväčší poskytovateľ pôžičiek v Číne, môže odpísať väčšinu dlhu vo výške 80 miliónov eur a nepredlžovať úverový limit nemeckej firme, uviedli zdroje oboznámené s touto záležitosťou pod podmienkou zachovania anonymity, pretože diskusie sú súkromné.

V rukách právnikov 

Bank of China, jedna zo skupiny najmenej 15 komerčných bánk, ktoré poskytli úvery Wirecard, plánuje najať externý právny tím, aby preskúmal, ako môže minimalizovať straty.

Ak dlžník poruší podmienky revolvingového úverového rámca, veritelia sa môžu rozhodnúť obnoviť dohodu. Ale toto rozhodnutie si zvyčajne vyžaduje jednomyseľný súhlas, čo znamená, že ak jedna banka odmietne podpísať obchod, dlžník bude musieť splatiť celú pôžičku.

Banky, ktoré odmietnu predĺžiť dohodu, sa môžu tiež pokúsiť predať úver inej strane, zvyčajne obchodníkom s úvermi, čím sa rozhodovacia právomoc prenesie na novú stranu.

Väčšina bánk sa prikláňa k predĺženiu povinnosti splácania. Podľa zdrojov rokovania medzi spoločnosťou Wirecard a jej veriteľmi prebiehajú a čínsky veriteľ ešte neurobil konečné rozhodnutie. Nemecký finančný regulačný úrad označil škandál Wirecard za „úplnú katastrofu“.

Škandál chýbajúcich peňazí 

Bank of China sa podieľala na revolvingovom úverovom nástroji vo výške približne 1,75 miliardy eur pre nemeckú firmu. Ďalšími poskytovateľmi pôžičiek Wirecard sú napríklad Commerzbank AG a ABN Amro.

Wirecard spolupracuje s investičnou bankou Houlihan Lokey na udržateľnej stratégii financovania a zároveň zvažuje rozsiahlu reštrukturalizáciu s cieľom pokračovať v podnikaní.

Škandál okolo chýbajúcich peňazí skresal viac ako 80 percent z trhovej hodnoty spoločnosti Wirecard a viedol k rezignácii generálneho riaditeľa Markusa Brauna, ktorý bol dočasne nahradený Jamesom Freisom. Ratingová agentúra Moody's Investors Service po prevalení sa škandálu znížila úverový rating Wirecard o šesť stupňov.

Skupina investorov, ktorí nakúpili dlhopisy Wirecard v hodnote 500 miliónov eur, splatné v roku 2024, poverila poradcov, aby koordinovali záujmy majiteľov dlhopisov v rámci „potenciálnych rozhovorov o reštrukturalizácii alebo možnej hroziacej insolventnosti“, uvádza sa v e-mailovom vyhlásení spoločnosti One Square Advisors.

01 - Modified: 2020-06-22 12:16:49 - Feat.: 0 - Title: Nemecká Wirecard priznáva, že chýbajúce takmer dve miliardy eur zrejme neexistujú
01 - Modified: 2024-03-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Z manželovho popola si nechala vyrobiť pamätné šperky. Jeho telo však po pol roku našli v pochybnom pohrebnom ústave 02 - Modified: 2024-02-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Podnikateľ Ahmed Al-Fayed: Príbeh pouličného predavača túžiaceho po smotánke, z ktorého sa stal milionár 03 - Modified: 2024-01-18 07:28:54 - Feat.: - Title: V súvislosti s vízovým škandálom v Poľsku zadržali bývalého štátneho úradníka 04 - Modified: 2023-11-25 09:59:51 - Feat.: - Title: Poznáme víťazov Českého slávika. Galavečer okrem bohatého programu ponúkol aj rasistický škandál 05 - Modified: 2023-10-25 08:11:34 - Feat.: - Title: VIDEO Pracovník sa vymočil do nádrže s pivom, ktoré kúpiš aj u nás. Na incident reagovala samotná spoločnosť aj lekári
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:19