Reuters
StoryEditor

Netradičný ukazovateľ stavu ekonomiky. Keď rajčiny otriasajú krajinou

17.10.2018, 18:00
Autor:
ČTKČTK
Iránci horúčkovito skupujú rajčinový pretkal.

Rajčinový pretlak zvyčajne nebýva ukazovateľom stavu ekonomiky, v Iráne však patrí k základným potravinám a ľudia ho teraz horúčkovito skupujú. Ako píše agentúra Reuters, vypovedá to mnoho o vplyve obnovených amerických sankcií na iránsku ekonomiku.

Aj keď Irán dokáže potrebné množstvo pretlaku vyrobiť zo svojej bohatej domácej úrody rajčín, sankcie, ktorých prvú vlnu americký prezident Donald Trump spustil v auguste, do zásobovania vniesli zmätok. Pretože hodnota domácej meny rial klesla od začiatku roka o 70 percent, je nedostatok devíz, a vývoz úrody je preto výhodnejší ako domáci predaj.

V niektorých obchodoch predávajú pretlak v obmedzenom množstve, inde je vypredaný. Vláda zakázala export rajčín v snahe zbrzdiť ekonomické výkyvy, ktoré vyvolávajú protesty verejnosti a kritiku vlády. Vládne intervencie však nefungujú.

"Z krajiny stále odchádzajú nákladné autá s rajčinami, najmä do Iraku. Hore na korbách sú škatule s rajčinami zo skleníkov, ale pod nimi normálne paradajky," hovorí Mohammad Mír Razaví zo zväzu výrobcov konzervovaných potravín. Zákaz vývozu sa totiž netýka skleníkovej produkcie.

Rajčiny sú päťkrát drahšie

V druhej vlne sankcií, ktorá príde na rad v novembri, dôjde na vývoz ropy. Niektorí Iránci sa obávajú, že na ekonomiku to bude mať horší dopad ako ťažké sankčné obdobie z rokov 2012 až 2015. "Začína panovať názor, že nastane ekonomické strádanie podobné tomu za iracko-iránskej vojny" v 80. rokoch, povedal iránsky ekonóm Mehrdád Emádí.

Zvyšovanie cien sa týka najrôznejšieho sortimentu, hlavne importovaného tovaru, ako sú mobily a ďalšia elektronika, ale aj základných potravín. Fľaša mlieka, ktorá vlani stála 15-tisíc rialov, sa teraz predáva za 36-tisíc. V marci stála 800-gramová plechovka rajčinového pretlaku v Teheráne 60-tisíc rialov, ale teraz je za 180-tisíc. Rajčiny sú v porovnaní s vlaňajškom päťkrát drahšie.

Iránci sa snažia urobiť si zásoby, ale na niektorých obchodoch visí upozornenie, že sa pretlak predáva len po dvoch plechovkách na osobu. Internetoví predajcovia hlásia vypredaných deväť značiek a zvyšné vraj tiež čoskoro dôjdu. Zato v irackom meste Nadžaf je pretlaku dovezeného z Iránu veľa.

Problémové ceny plechoviek

Súčasťou problému je štvornásobná cena plechoviek, v ktorých sa pasta predáva, hovorí Mír Razaví. Obchodníci, ktorí dovážajú materiál na výrobu plechoviek, sa snažia nakúpiť doláre v málo používanom oficiálnom kurze 1:42 000 rialov. Úrady však chcú, aby nakupovali drahšie, čo spomaľuje dodávky materiálu do tovární.

Zber rajčín v Iráne:

Vláda sa snaží rastu cien brániť a vyzýva obchodníkov, aby nezdražovali. Niektorí predajcovia radšej predaj úplne zastavili a čakajú, že sa ceny znovu zdvihnú.

Irán je vývozcom ropy s rozmanitou ekonomikou a dokázal, že jeho poľnohospodárstvo, výroba i obchod dokážu prežiť dlhé vojny aj sankcie. Index teheránskej akciovej burzy už tento rok vzrástol o 83 percent a zdvihli sa aj ceny mestských nehnuteľností, pretože Iránci radšej úspory investujú do nehnuteľného majetku, než aby ich držali v riali, ktorý stráca na hodnote.

Koncom minulého roka sa predával na neoficiálnom trhu s kurzom 42 890 za dolár, teraz je to 145-tisíc za dolár. Banky a penzijné fondy bojujú s masívnym dlhom. Podľa Emádího je už ekonomika v recesii, ktorá sa môže v najbližších mesiacoch prehĺbiť.

Treba zasiahnuť proti korupcii

Podľa odhadu Medzinárodného menového fondu tento rok iránska ekonomika vykáže pokles o 1,5 percenta a v budúcom roku hrubý domáci produkt klesne dokonca o 3,6 percenta. Až potom sa má pomaly začať zotavovať. V roku 2012 bol ekonomický prepad sedempercentný, za iracko-iránskej vojny sa ekonomika prepadla o štvrtinu.

Do akej miery sa bude terajšia recesia podobať tým predchádzajúcim, bude závisieť na tom, ako sa USA podarí prinútiť ostatné krajiny obmedziť obchodovanie s iránskou ropou i ostatnými komoditami. Spojené štáty oznámili, že sankcie budú prísnejšie ako tie z rokov 2012-2015.

Emádí povedal, že ak sa európskym štátom podarí vytvoriť osobitný platobný systém, ktorý umožní v obchodovaní s Iránom pokračovať, a ak Teherán zasiahne proti všadeprítomnej korupcii, môže sa ekonomika začať dvíhať už budúci rok.

01 - Modified: 2024-09-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Kúpte si náboje rovnako ako sendvič. V USA predávajú muníciu v automatoch aj v potravinách 02 - Modified: 2024-09-28 20:09:22 - Feat.: - Title: Viaceré krajiny vyzývajú svojich občanov, aby opustili Libanon 03 - Modified: 2024-09-28 16:35:27 - Feat.: - Title: Hurikán Helene za sebou v USA zanechal pás skazy. Zomrelo 52 ľudí 04 - Modified: 2024-09-27 21:29:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa dohodli s Irakom na ukončení misie proti Islamskému štátu. Stiahnutie vojakov ale neoznámili 05 - Modified: 2024-09-27 21:10:00 - Feat.: - Title: Zo strechy zaplavenej nemocnice v americkom štáte Tennessee evakuovali desiatky ľudí vrátane pacientov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 03:29