brexitReuters
StoryEditor

Platba kartou zdražie, ekofarmy zaplačú. Londýn očakáva tvrdý brexit

23.08.2018, 16:15
Autor:
ahaahaČTKČTK
Prvých 25 dokumentov, ktoré majú Britániu pripraviť na možnosť takzvaného tvrdého brexitu, predstavil vo štvrtok minister pre brexit Dominic Raab.

Londýn predstavil prvé opatrenia pre prípad, že Británia opustí EÚ bez dohody o podmienkach brexitu. Vláda uisťuje, že na katastrofické scenáre nedôjde. Z dokumentov je však zrejmé, že počíta napríklad so zdražením poplatkov pri platbe kartou a väčšou byrokraciou pre dovozcov tovaru z EÚ.

Prvých 25 dokumentov, ktoré majú Britániu pripraviť na možnosť takzvaného tvrdého brexitu, predstavil vo štvrtok minister pre brexit Dominic Raab. Týkajú sa finančných služieb, jadrovej energetiky, študijného programu Erasmus aj dovozu tovaru do Británie. Celkovo do konca septembra zverejní asi 80 podobných dokumentov.

Pozrite si archívny rozhovor s politológom Jozefom Lenčom o tom, čo čaká Veľkú Britániu: 

​Z materiálov vyplýva, že obyvatelia Spojeného kráľovstva sa musia pripraviť na zdĺhavejšie a drahšie platby kartami pri nákupe výrobkov z Európskej únie. Prirážku za platbu kartou zakázala európska smernica, ktorá vstúpila do platnosti tento rok v januári a agentúra Press Association upozorňuje, že za rok 2015 Briti na týchto poplatkoch zaplatili 166 miliónov libier.

Britskí občania žijúci v cudzine by podľa vlády mohli prísť o prístup k svojim účtom v britských bankách. To sa týka napríklad asi 200 tisíc britských dôchodcov, ktorí sa usadili na kontinente a poberajú britský dôchodok. "Odchod z EÚ bez dohody spôsobí nepríjemnosti pre milióny penzistov, turistov a vodičov," cituje agentúra Reuters Hugha Savilla z Asociácie britských poisťovní.

​Tvrdý brexit však odreže aj európske firmy od investičných bánk v londýnskej City. "Ak zo strany EÚ nedôjde k akcii, klienti z Európskeho hospodárskeho priestoru nebudú môcť využívať služby britských investičných bánk," varuje dokument.

Vláda sa v dokumentoch zaväzuje, že v prípade chaotického odchodu z EÚ bude ďalej jednostranne dodržiavať niektoré pravidlá a regulácie EÚ. Počíta však s nárastom byrokracie pri dovoze produktov z EÚ a firmám odporúča zamestnať špeciálnych pracovníkov, ktorí by s ňou pomohli. Spoločnosti obchodujúce so štátmi EÚ by sa tiež mali pripraviť na obnovenie colných kontrol a nákup nových softvérov alebo logistickej podpory.

Televízia Sky News si všíma aj varovanie, že britské ekofarmy stratia prístup na európske trhy - na nový certifikát o pôvode svojich produktov budú čakať deväť mesiacov. "Niektoré detaily sú mimoriadne," napísal o nových vládnych dokumentoch reportér Sky News Lewis Godall. "Napríklad táto sekcia o dovoze spermií na darovanie z Dánska. Ukazuje sa, že ak by nebola dohoda, možno by sme si museli začať vyrábať viac vlastného," uviedol na twitteri.

Nehromadte lieky, varuje minister

Minister zdravotníctva Matt Hancock vyzval farmaceutické spoločnosti, aby začali vytvárať zásoby liekov, ktoré by vystačili až na šesť týždňov. Briti, lekári a miestne lekárne však lieky do zásoby nakupovať nemajú. Hancock ich dokonca varuje, že v takom prípade im hrozí vyšetrovanie.

Dominic Raab zdôraznil, že Británii sa po odchode z EÚ bude v dlhodobom horizonte dariť lepšie. Pripustil však, že z krátkodobého hľadiska môžu nastať "výzvy". "Naším cieľom je zabezpečiť hladké fungovanie obchodu, dopravy, infraštruktúry, výskumu, humanitárnych programov a finančných tokov," povedal Raab s tým, že v prípade zlyhania rokovaní by to mohlo znamenať niektoré jednostranné opatrenia.

Vláda už vopred vyjadrila nádej, že prvá séria prípravných dokumentov odpovie na "desivé tvrdenia" o scenári zlyhania rozhovorov. Opoziční labouristi taktiež vyústenie označujú za "katastrofálne".

Napríklad londýnsky starosta Sadiq Khan minulý týždeň zadal úradu pre krízové ​​situácie analýzu vplyvu tvrdého brexitu na dostupnosť liekov, potravín a energií či na právo a poriadok. Objavili sa napríklad aj návrhy, aby sa do distribúcie jedla zapojila armáda.

Diplomati prestávajú veriť v dohodu

Do 29. marca 2019, kedy má Británie z EÚ vystúpiť, zostáva už len niečo vyše sedem mesiacov a viacero úniových diplomatov už neverí, že dohoda s Britániou bude hotová do októbrového summitu EÚ, ktorý bol považovaný za neoficiálny termín jej schválenia.

A prestávajú tomu veriť aj Briti: podľa posledného prieskumu pre The Guardian v dosiahnutie dohody verí iba 18 percent respondentov, krach rokovaní očakáva 60 percent ľudí.

Raab vo štvrtkovom vysielaní BBC uviedol, že Británia by po prípadnom zlyhaní vyjednávania o brexite zostala zodpovedným partnerom. Neočakáva, že by sa EÚ v takomto prípade správala "pomstychtivo". "Pri každom stretnutí zaznamenávame dobrý pokrok v nevyriešených otázkach rozluky," povedal Raab o vývoji vyjednávania v Bruseli.

V mnohých oblastiach, ako napríklad v bezpečnostných otázkach, sa vraj dohoda blíži. EÚ tiež podľa Raaba podrobne skúma britské návrhy ohľadne budúceho režimu na írskej hranici, ktorý sa stal hlavným kameňom úrazu rozhovorov. Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier po utorkovom stretnutí s Raabom uviedol, že v otázke budúcich ekonomických vzťahov EÚ s Britániou k posunu nedošlo.

01 - Modified: 2024-07-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Lacnejšie mäso na pultoch? Čína prešetruje európsku bravčovinu, našim farmárom hrozí tlak na ceny 02 - Modified: 2024-07-01 14:34:08 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu za prvý polrok prekročil štyri miliardy eur, uviedol Kamenického rezort 03 - Modified: 2024-06-29 17:22:21 - Feat.: - Title: Premiérku Kallasovú v prípade odchodu do Únie nahradí doma minister pre klímu 04 - Modified: 2024-06-29 12:49:45 - Feat.: - Title: Weidelová a Chrupalla zostávajú spolupredsedami AfD, vo funkciách ich potvrdil zjazd obklopený protestami 05 - Modified: 2024-06-29 12:30:11 - Feat.: - Title: Európska únia rozšírila sankcie proti Minsku o zákaz diamantov, zlata, uhlia či ropy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. júl 2024 04:44