StoryEditor

České podniky sa chcú sťahovať

14.05.2003, 00:00
Ak sa na Slovensku skutočne znížia dane, budú mnohé české podniky zvažovať, či sem nepresunú svoje sídla. Pokiaľ parlament schváli vládny návrh daňovej reformy, bude v SR už čo nevidieť platiť 20-percentná daň zo zisku. Na rozdiel od toho v ČR sa bude táto daň znižovať len postupne. V súčasnosti jej výška dosahuje 31 %, pričom v priebehu troch rokov by mala klesnúť na 24 %.
O zdanení ziskov v zahraničí pritom najviac uvažujú tie české spoločnosti, ktoré už teraz majú v SR dcérske firmy. Pre ne by platenie daní v susednej krajine bolo administratívne jednoduchšie. Postačí, ak vlastné finančné toky presmerujú na danú dcérsku spoločnosť, zisky tak budú vytvárať na Slovensku, a teda aj platiť dane. "Nie je to také zložité a nákladné ako založenie úplne novej spoločnosti," povedal predseda Okresnej hospodárskej komory v Uherskom Hradišti Jiří Zezulák.
Riaditeľ spoločnosti Linea Nivnice Gabriel Slanicay tvrdí, že zdaňovať príjmy na Slovensku sa vyplatí predovšetkým veľkým podnikom. "Štvor- či päťpercentný rozdiel nie je až taký veľký, preto pre malé spoločnosti presun na Slovensko neposkytuje veľké výhody. Ale firma, ktorá má zisk sto miliónov korún, môže týmto spôsobom ušetriť na daniach až päť miliónov. Nie sú to zase také malé peniaze, aby sa nad nimi dalo kývnuť rukou. Preto o presune uvažujeme aj my," dodal.
Už spomínaný J. Zezulák okrem toho povedal, že nižšia daň z príjmov môže byť ďalšou výhodou pri lákaní investorov na Slovensko. "V SR je lacnejšia pracovná sila a na západnom Slovensku, pri hraniciach s ČR, aj lepšia dopravná sieť. To všetko svedčí v neprospech moravských miest, ktoré by chceli prilákať investorov do oblastí pri česko-slovenskej hranici."
Minister financií ČR Bohuslav Sobotka je však presvedčený, že k veľkému presunu firiem na Slovensko nepríde. "Dohoda o tom, že v ČR sa daň zníži na 24 %, je dostatočne progresívna, preto sa neobávam odchodu firiem z krajiny. Nechceme sa ako okolité štáty líškať daňou zo zisku, nie je to jediné meradlo," zdôraznil minister.
Ako by mala klesať daň z príjmov podnikov v ČR (%)
2003 31
2004 28
2005 26
2006 24
* Ide zatiaľ len o návrh ministrov vládnej kolaície, ktorý predostreli v pondelok v Brne. Ak navrhované zmeny prejdú v parlamente, začnú platiť od budúceho roka.
Zdroj: SITA
(gaf)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 15:29