StoryEditor

Regionálna expanzia je prioritou stratégie MOL

17.04.2003, 00:00

Maďarská ropno-plynárenská spoločnosť MOL pokračuje v regionálnej expanzii, o čom svedčí aj jej majoritný podiel v Slovnafte. MOL teraz musí na základe platného zákona ostatným akcionárom ponúknuť cenu na odkúpenie ich podielov, čo však v poslednom čase vyvolalo rozruch.
MOL patrí medzi najvýznamnejšie ropno-plynárenské spoločnosti v strednej a vo východnej Európe (SVE) a v Maďarsku je podľa tržieb najväčším podnikom vôbec. Jeho hlavné aktivity sa zameriavajú na výskum a ťažbu ropy a zemného plynu, spracovanie, uskladňovanie a distribúciu ropných produktov pre maloobchod aj veľkoobchod, ako aj dovoz, prepravu, uskladňovanie a veľkoobchodný predaj zemného plynu a plynárenských produktov. Akcie MOL sú kótované na budapeštianskej a luxemburskej burze a obchoduje sa s nimi na londýnskom medzinárodnom systéme SEAQ. Skupinu tvorí Divízia rafinérií a marketingu, ktorá zodpovedá za predaj palív, chemických produktov, mazív a ďalších ropných výrobkov. Plynárenská divízia sa zameriava na dodávky zemného plynu.
MOL má celkovo 19 dcérskych spoločností a zahraničných zastúpení, ktoré pokrývajú celé spektrum kľúčových aktivít. Regionálna expanzia predstavuje kľúčový prvok stratégie MOL. V jej rámci vstúpil do Slovnaftu, kde po podpísaní dohody so spoločnosťami Slovbena, a. s., a Slovintegra, a. s. (23. november 2002), o odkúpení ich podielov, zvýšil svoje vlastníctvo z 36,2 na 67,8 %. Postupným nákupom akcií na burze napokon jeho súčasný podiel dosiahol 70,02 %. MOL však nekončí, keďže má záujem o 63-percentný podiel českej vlády v Unipetrole, najväčšom petrochemickom konglomeráte ČR a uchádza sa aj o 25 % v chorvátskej štátnej ropno-plynárenskej spoločnosti INA.
Jedným z najväčších úspechov jeho stratégie je vznik siete čerpacích staníc MOL v susedných krajinách. Najrozsiahlejšiu sieť vybudovala spoločnosť v Rumunsku, no motoristi túto značku nájdu aj v Chorvátsku, Slovinsku, na Ukrajine a Slovensku.
MOL koncom novembra 2002 oznámil nové strategické a finančné ciele na trojročné obdobie 2003 až 2005. V tejto stratégii uvádza, že mieni aj naďalej hrať aktívnu úlohu v procese regionálnej konsolidácie ropného a plynárenského sektora, no v prvom rade sa sústredí na faktory, ktoré sú plne pod kontrolou vedenia. Ide najmä o napĺňanie potenciálu rastu a zvyšovanie efektívnosti tak, aby do roka 2005 úspory dosiahli 175 mil. USD. Tento cieľ so sebou prináša zníženie pracovnej sily o 2 500 v materskej spoločnosti a vytvorenie rezervy približne 100 mil. USD na pokrytie očakávaných nákladov na reštrukturalizáciu a prepúšťanie.
Skupina vlani zaznamenala zisk po zdanení 66,3 mld. forintov, v roku 2001 táto položka predstavovala 1,2 mld. forintov. K tomuto výsledku najviac prispela plynárenská divízia, ktorá dokázala stratu 122,1 mld. forintov (2001) premeniť na zisk 1,2 mld. forintov. Pod tento úspech sa podpísal najmä silný kurz forintu a pokles dovozných cien plynu. Konsolidovaný obrat spoločnosti sa vlani medziročne znížil o 1 % na 1,2 bil. forintov.
Kapitálová a akcionárska štruktúra MOL
Akciový kapitál: zhruba 108,2 mld. HUF
Medzinárodní inštitucionálni investori 38%
Maďarská vláda 23%
Domáce bankové vklady 15%
Slovintegra, Slovbena 10%
OMV 9%
cenné papiere 4%
zamestnanci MOL 1%

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 22:42