StoryEditor

Reforma CAP podporí farmárov

26.03.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Navrhovaná reforma spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ (CAP) zvýši príjmy farmárov v nových členských krajinách vrátane Slovenska do roku 2009 o 17 % v porovnaní s rokom 2002. Tvrdia to nové štúdie, ktoré v utorok zverejnila v Bruseli Európska komisia (EK). Ak sa k týmto príjmom pripočíta postupné zavádzanie priamych poľnohospodárskych platieb EÚ a peniaze na rozvoj vidieka, zvýšia sa príjmy poľnohospodárov až o 45 %, tvrdí komisia. Reforma by mala viesť aj k rastu príjmov roľníkov v súčasných členských štátoch asi o 8,5 % oproti roku 2001.
Zverejnené štúdie sú ďalším pokusom EK presvedčiť skeptické členské krajiny, aby podporili reformu, ktorej návrh vlani komisia predložila. Jej podstatou je najmä zrušenie tradičnej väzby medzi výškou priamych platieb a objemom produkcie, postupné znižovanie priamej podpory a dôraz na trhovo zameranú produkciu.
"Štúdie jasne ukazujú, že reforma zabezpečí farmárom vyšší príjem, zatiaľ čo produkciu presmeruje od prebytkov k menej intenzívnemu a udržateľnejšiemu farmárstvu," komentoval výsledky štúdií európsky komisár pre poľnohospodárstvo Franz Fischler. Podľa jeho slov zrušenie väzby medzi produkciou a podporou neprinúti roľníkov prestať vyrábať. "Zlepší sa trhová orientácia produkcie, pretože farmári budú mať možnosť vyrábať to, čo si želajú spotrebitelia, nie to, čo im diktujú dotácie," dodal F. Fischler.
Komisára čaká ťažká úloha presvedčiť o tom tradičné poľnohospodárske veľmoci v EÚ, ako sú Francúzsko, Španielsko či Portugalsko, ktoré najviac profitujú zo spoločnej poľnohospodárskej politiky a neželajú si už v tejto etape jej zásadnú reformu. Ich argumentom je, že EÚ sa pred štyrmi rokmi dohodla, že k veľkej reforme CAP pristúpi až po roku 2006.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. jún 2024 12:51