StoryEditor

Systém spotrebných družstiev obstál

02.02.2003, 23:00

Spotrebné družstvá na Slovensku dosiahli minulý rok celkový maloobchodný obrat takmer 30 mld. Sk, čo bolo takmer o štyri miliardy viac ako v roku 2001. Predseda COOP Jednota Slovensko Adrián Ďurček uviedol, že pod nárast obratu sa podpísalo viacero skutočností -- družstvá pokračovali v rozširovaní siete svojich predajní, rekonštrukcii existujúcich a výstavbe nových prevádzok. K rastu podľa neho prispela aj citlivo riadená sortimentová, marketingová a cenová politika obchodného systému. "Zvýšila sa spontánna znalosť značky Jednota a podľa našich údajov vzrástol aj počet zákazníkov, ktorí nakupujú v našich predajniach. Počet nákupov v našej sieti sa medziročne zvýšil o 7 %," zdôraznil A. Ďurček.
Najvýraznejší nárast obratu zaznamenali spotrebné družstvá v Čadci, Galante a Nitre. Podľa A. Ďurčeka mal na obrat v Čadci vplyv najmä supermarket Terno, v Galante zisk ďalších predajní a nitrianskemu spotrebnému družstvu k rastu obratu dopomohlo pohltenie družstva v Trebišove, zisk nového trhu a otvorenie supermarketu v Zlatých Moravciach.
Úspešnosť obchodného systému COOP Jednota Slovensko v konkurencii zahraničných reťazcov pripisuje Ľubomír Drahovský z agentúry pre prieskum trhu Terno dobre zvládnutému centralizovanému nákupu a distribúcii rýchloobrátkového tovaru aj do tej najmenšej predajne. "Treba vyzdvihnúť dva významné posuny systému spotrebných družstiev v SR. Prvým je zmena postoja jednotlivých územne pôsobiacich členov k centrále a s ňou nárast záujmu o kooperáciu formou voľného franchisingu. Druhým je úspešné naštartovanie a ročná činnosť centra COOP Jednota Slovensko," dodal Ľ. Drahovský. Podľa neho síce družstevný obchod štruktúrou obchodnej siete nie je alternatívou hypermarketom, ale má výhodu celoplošného rozloženia maloobchodnej siete, ktorú konkurencia nemá.
A. Ďurček doplnil, že významné zahraničné reťazce síce vlani ubrali časť obratu malým nezávislým obchodníkom, ako i spotrebným družstvám, ale časť obratu nezávislých obchodníkov získali aj družstvá. V konečnom súčte tak prítomnosť zahraničných reťazcov na slovenskom trhu postihla hlavne malý, rozdrobený obchod, nie systém spotrebných družstiev.
Najúspešnejšie spotrebné družstvá v SR v roku 2002
Poradie Jednota SD Maloobchodný obrat (mld. Sk) Zmena 2002/2001 (%)
1. Nové Zámky 2,5 9
2. Bratislava 2,4 14
3. Nitra 2,1 23
4. Krupina 1,6 -6
5. Liptovsko-Spišské SD 1,5 0
6. Galanta 1,5 25
7. Trenčín 1,4 8
8. Čadca 1,3 30
9. Senica 1,3 18
10. Prievidza 1,2 9

Zdroj Jednota COOP Slovensko, Terno Bratislava

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 00:56