StoryEditor

Med tento rok zdražie

03.07.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Hoci včelári čakajú v tomto roku nadpriemernú znášku medu, jeho cena bude vyššia ako vlani. Dôvodom je jeho nedostatok v okolitých krajinách.Ceny medu, najmä agátového, podľa Tibora Jókaya z výkonného výboru Slovenského zväzu včelárov, pravdepodobne ovplyvní nižšia produkcia maďarských včelárov. Tí predbežne vytočili v tomto roku oproti priemeru o polovicu menej agátového medu a cenu za kilogram si stanovili na 800 forintov (asi 110 korún).

Hoci včelári čakajú v tomto roku nadpriemernú znášku medu, jeho cena bude vyššia ako vlani. Dôvodom je jeho nedostatok v okolitých krajinách.
Ceny medu, najmä agátového, podľa Tibora Jókaya z výkonného výboru Slovenského zväzu včelárov, pravdepodobne ovplyvní nižšia produkcia maďarských včelárov. Tí predbežne vytočili v tomto roku oproti priemeru o polovicu menej agátového medu a cenu za kilogram si stanovili na 800 forintov (asi 110 korún).
Vyššiu cenu už ponúkajú včelárom aj slovenskí spracovatelia. Vígľašská spoločnosť SlovBees, ktorá med od včelárov vykupuje, oproti minulosti ponúka približne o pätinu vyššie ceny. "Kvetový a repkový med sme vykupovali od 45 korún, agátový za 70 korún za kilogram," hovorí Jozef Bariak zo SlovBeesu a priznáva, že sa tak deje aj napriek tohtoročnej dobrej sezóne.
Včelári s menším počtom včelstiev však radšej svoj med predávajú priamo spotrebiteľom, od ktorých zinkasujú aj dvojnásobok tejto výkupnej ceny. Na Slovensku sa včelári starajú približne o 230-tisíc včelstiev. Od roku 1990 sa ich počet znížil takmer o polovicu. Optimálny počet pre opeľovanie sa odhaduje na 340-tisíc.
Kvalitnejšie včelstvá prinesú ich majiteľom od 40 do 60 kilogramov medu napriek tomu, že v niektorých oblastiach na juhu Slovenska poškodili májové mrazy časť agátových kvetov. Včelári ešte očakávajú kvitnutie slnečnice a znášku medovice z lesných stromov.
"Nadpriemerná bola znáška repkového a miestami aj agátového medu," povedal Tibor Jókay, ktorý včelári v Nitrianskom kraji. Miestami však počasie medonosným rastlinám nežičilo. Napríklad v okolí Dunajskej Stredy sú pre suché počasie veľmi slabé slnečnicové porasty, na iných miestach zamrzla v máji až štvrtina agátových kvetov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. júl 2024 23:37