StoryEditor

Zanikne trojka v našom IT biznise

05.12.2007, 23:00

Tretia najväčšia spoločnosť na slovenskom trhu IT riešení a služieb Siemens IT Solutions and Services, s.r.o., zanikne. Do 30. septembra 2008 ju chce pohltiť jej materská skupina Siemens.
Bývalú a premenovanú spoločnosť Siemens Business Services medzi vrcholné priečky slovenského IT rebríčka dostala aj spolupráca so softvérovým vývojovým domom Siemens Program and System Engineering (PSE). Spojená IT skupina, ktorá dnes u nás zamestnáva 1 530 ľudí, dosiahla v uplynulom finančnom roku končiacom sa v septembri 2007 obrat takmer štyri miliardy korún. Pod strechou Siemensu. sa však ocitne iba pôvodná firma Siemens IT Solutions and Services. Tá bez vývojového domu Siemens PSE utŕžila takmer 2,6 miliardy korún.
Nemecký technologický koncern k zmenám vo vlastných radoch nepristúpi len na Slovensku, ale na celom svete. Sleduje tým sústredenie zdrojov a vytváranie obchodných príležitostí v zdravotníctve, energetike či priemysle. Slovenskými prioritami Siemensu so staronovými posilami bude aj realizácia projektu elektronického mýta za konzorcium dodávateľov Satways či zákazka na výrobu vlakových súprav priamo na Slovensku.
Zefektívneniu doterajšieho fungovania Siemensu má pomôcť tiež pričlenenie spoločnosti SAT Automation, ktorú skupina Siemens pohltí rovnako ako svoju IT divíziu. Podľa Tomáša Kráľa, hovorcu koncernu na Slovensku, terajších štyridsať pracovníkov SAT má pôsobiť najmä v divízii energetiky.
Ostatné divízie majú dostať podporu práve z prichádzajúceho Siemens IT Solutions and Services. "V rámci Siemensu sa vytvorí samostatný tím, ktorý bude úzko spolupracovať na IT projektoch viacerých divízií, pričom bude realizovať aj vlastné projekty," vysvetľuje Kráľ. Preskupených by tak celkovo malo byť terajších zhruba päťsto odborníkov, ktorí umožnia Siemensu koncentrovať IT služby pod jednu strechu.
Reorganizačné zmeny sa však Siemensu dotkli aj v minulom finančnom roku. Medzinárodné akvizície totiž rozšírili koncern na Slovensku o firmu OEZ Slovakia. Tá u nás pôsobí v oblasti elektroinštalačnej a nízkopamäťovej techniky. Zároveň sa spoločnosť Siemens Networks stala súčasťou firmy Nokia Siemens Networks. Tá je podľa Kráľa následníčkou divízie Communications. Siemens ju vytvoril v polovičnom joint venture s firmou Nokia. Druhou firmou, ktorú zanechalo zrušenie komunikačnej divízie, je stopercentná dcérska spoločnosť Siemens Enterprise Communications.
V Mníchove sídliaci koncern sa týmito zmenami chce sústrediť na biznis s vysokou pridanou hodnotou. Cieľom totiž nemá byť len predaj, ale práve výroba a inovácia nových technológií. Podľa Petra Kollárika, generálneho riaditeľa Siemensu na Slovensku, tak bude spoločnosť fungovať efektívnejšie.
V súvislosti s novými ambíciami sa má preto na budúci rok v rámci predaja globálnej skupiny VDO Automotive koncernu Continental odčleniť spoločnosť SAS Automotive. V súčasnom obchodnom roku pre plánovaný predaj tejto spoločnosti koncern počíta s poklesom obratu na 21 miliárd korún a odchodom viac ako stovky zamestnancov.
V minulom roku pritom firma dosiahla obrat 30,8 miliardy korún, čo bolo zhruba o 4,3 percenta viac ako v roku končiacom sa 30. septembra 2006. Napriek určitému úbytku pracovníkov Siemensu u nás patrí naďalej medzi najväčších zamestnávateľov. Prácu v štrnástich spoločnostiach nemeckého koncernu dnes nachádza viac ako 5 700 ľudí, pričom každoročne do svojej výroby a rozširovania investuje takmer dve miliardy korún.
Celkovo od začiatku svojho pôsobenia na našom trhu firma preinvestovala 15 miliárd korún v oblasti strojárstva, elektrotechniky, osvetlenia, mobilnej komunikácie, IT či medicíny.
Práve v medicíne totiž Siemens vidí ďalšie investičné príležitosti. Na tento účel predpokladá v nadchádzajúcom období formovanie spoločnosti Siemens Medical Solutions Diagnostics, ktorá vďaka celosvetovým akvizíciám má zastrešovať spoločnosti Diagnostic Products Corporation, Bayer Diagnostics či Dade Behring. Spoločnosť si v tomto segmente trúfa presadiť sa obzvlášť po dosiahnutí 20-percentného podielu na vývoji medicínskej techniky.
Doterajšie najvýznamnejšie projekty z posledného obchodného roka však medicínsku oblasť obchádzali. Projekty od Siemensu získala slovenská energetická spoločnosť Západoslovenská energetika a Slovenský plynárenský priemysel. Zároveň Siemens získal aj zákazku vo finančnom sektore v Tatra banke.
Popri plánovanej medicínskej oblasti začne spoločnosť ponúkať IT riešenia tiež v oblasti dopravy a médií. "V tomto segmente sa chceme zamerať na ponuku zefektívnenia archivačných a prenosových systémov dvoch slovenských audiovizuálnych médií," tvrdí Peter Prónay, výkonný riaditeľ Siemens IT Solutions and Services. Siemens je totiž na tomto a komunikačnom poli sebavedomým hráčom, keďže vývoj technológií a služieb pre oblasť komunikácií a telekomunikácií zastáva 55-percentným podielom.
Celkovo však nateraz dominujúcou oblasťou ostávajú informačné technológie, ktoré chce firma naďalej plynulo včleňovať do ďalších divízií svojho podnikania. Slovensko je totiž prístupným podnikateľským prostredím, keďže až 17 percent v celosvetovej skupine Siemens PSE tvorí práve slovenská pobočka tejto spoločnosti. V Európe Siemens Program and System Engineering pôsobí v deviatich krajinách.
Podľa generálneho riaditeľa Kollárika sa tak nemeckému koncernu na Slovensku podarilo splniť minuloročné ciele aj napriek pokračujúcej vnútornej reorganizácii. "Predchádzajúci obchodný rok bol pre našu firmu ďalším úspešným obdobím. Po rokoch skokových nárastov sme dokázali stabilizovať celkový obrat aj počet zamestnancov," dodáva Kollárik. Za päťnásť rokov pôsobenia firmy u nás Siemens vytvoril viac ako 11-tisíc pracovných miest.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 00:38