StoryEditor

Superjumbo A380 bude mať kde pristáť

02.08.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Superjumbo A380 získalo súhlas od leteckých dozorov Európy a USA, že môže pristávať takmer na všetkých veľkých letiskách sveta.
Európska EASA a americká FAA dali súhlas na to, že A380 môže pristávať na dráhach a vzlietať z dráh širokých 45 metrov a viac. Dá sa ním dobre manipulovať s pozemnou leteckou technikou na dráhe širokej 45 a viac metrov. Informoval predstaviteľ FAA pre letové štandardy James J. Ballough v liste Airbusu z 19. júla. Dodal v ňom, že lietadlo preukázalo, že je bezpečne kontrolovateľné a medzi ním a zabezpečovacou technikou na letiskových dráhach širokých 45 metrov a viac dochádza k hladkej komunikácii. Pre Airbus bolo dôležité, aby došlo k bezproblémovému uvedeniu jeho strojov do prevádzky po tom, čo musel niekoľkokrát odložiť odovzdávanie prvých strojov zákazníkom.
Príprava na pristávanie superjumba si vyžiadala od niektorých správ letísk vysoké výdavky. Náklady na predĺženie rozjazdových a pristávacích dráh, mostov, hál a techniky pre obsluhu mohutného A380 išli do výšky niekoľkých miliónov dolárov (eur). Museli ich vynaložiť letiská v San Franciscu, Londýne, Sydney, Singapure a vo Frankfurte nad Mohanom. Predpokladá sa, že letisko v Los Angeles bude zrejme prvým v krajine, na ktorom začnú pristávať linkové A380. Mestskú správu letiska v Los Angeles stála úprava tohto letiska a susedného medzinárodného letiska Ontario 120 miliónov dolárov, v prepočte 2,95 miliardy korún. Airbus informoval, že do konca júna získal 165 objednávok na A380, ktorého cena je orientačne stanovená na 319 miliónov dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 18:22