StoryEditor

Swiss úver nedostane

16.12.2002, 23:00

Mnohé medzinárodné investičné banky nie sú ochotné spolupracovať so švajčiarskou leteckou spoločnosťou Swiss, ktorej tak vznikajú podstatné problémy pri financovaní 12 objednaných lietadiel Airbus, keďže do júna budúceho roka treba zaplniť úverový schodok v hodnote dvoch miliárd švajčiarskych frankov.
Mnohí odborníci upozorňujú, že finančný trh nepovažuje Swiss za novú leteckú spoločnosť a označujú ho za nástupnícku firmu zbankrotovaného Swissairu. Okrem toho tu panuje názor, že veľké švajčiarske banky a štát boli pri krachu materskej skupiny SAirGroup priveľmi uprednostnené. Podľa údajov denníka Neue Zürcher Zeitung totiž takmer každá väčšia zahraničná banka tejto skupine poskytla úver a v súčasnosti ich právnici skúmajú možnosť úspešnej žaloby proti rôznym švajčiarskym inštitúciám. "Kariére žiadneho človeka teraz nepomôže obhajovanie žiadosti o financovanie lietadiel Swissu pred interným úverovým výborom banky," dokresľuje situáciu predstaviteľ jednej nemenovanej významnej investičnej banky z USA.
Okrem zlosti nad stratami, spôsobenými bankrotom Swissairu, však banky pochybujú o vyhliadkach novej leteckej spoločnosti. Finančný riaditeľ Swissu Thomas Hofmann tento fakt potvrdzuje: na rozdiel od trhov totiž potenciálni veritelia považujú Swiss za začínajúcu spoločnosť a úver teda môžu prisúdiť len pod podmienkou majetkovej záruky a s vysokou rizikovou prirážkou. Spoločnosť tak v súčasnosti rokuje s Airbusom o zárukách na vývozné riziko z Francúzska, Nemecka a Veľkej Británie. No aj tu sa bankrot Swissairu postaral o frustráciu. Nemecký minister Hans Eichel totiž pri rozhovoroch so svojím švajčiarskym kolegom Kasparom Villigerom naznačil svoje podozrenie, že Švajčiarsko sa snaží vyriešiť aféru Swissair na úkor zahraničných partnerov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 22:30