StoryEditor

Detox čistí jazerá v Senci

23.07.2007, 00:00

O unikátnu slovenskú technológiu na čistenie veľkých vodných plôch, ktorú prevádzkuje banskobystrický Detox, je veľký záujem aj v zahraničí. Pilotná fáza tohto environmentálneho projektu prebieha už od vlaňajška na Slnečných jazerách v Senci, pričom samotný proces čistenia nie je prerušený ani počas práve prebiehajúcej letnej turistickej sezóny.
Environmentálne riešenie, v rámci ktorého sa z dna jazier odsávajú rôzne usadeniny, zaujalo aj podnikateľov a predstaviteľov samosprávy z Libereckého kraja. Tí majú záujem o aplikáciu know-how firmy Detox na známom Máchovom jazere, ktoré patrí u našich západných susedov k najnavštevovanejším turistickým destináciám.
Podľa projektového manažéra Detoxu Mateja Sočuvku si technologické riešenie už prišli otestovať aj experti z českej agentúry na ochranu prírody, ako aj viacero záujemcov zo Slovenska.
V rámci projektu, ktorý ukončia v októbri budúceho roku, plánuje Detox z dna Slnečných jazier v Senci odstrániť až 220-tisíc kubíkov kalov. Tie zabraňujú prúdeniu podzemných vôd, čím sa znižuje samočistiaca schopnosť jazera a kvalita jeho vody. Projekt s rozpočtom 110 miliónov korún financuje mesto prostredníctvom štrukturálnych fondov Európskej únie.
Špeciálny plávajúci bager odsáva z dna íl, bahno a ďalšie usadeniny, ktoré sa dvojkilometrovým potrubím dopravuje na breh. V procese spracovania sa odstraňuje voda, ktorá po prefiltrovaní smeruje naspäť do jazera. Vysušený kal používajú ako zásypovú zeminu na rekultiváciu skládok odpadu.
Pokusov o vyčistenie Slnečných jazier od usadenín bolo v minulosti už niekoľko. Ani jeden z nich však nebol úspešný.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 17:00