StoryEditor

Za Sony prišiel prvý partner

10.09.2007, 00:00

NITRA -- Európska divízia japonskej skupiny Ryoka začala stavať svoj nový výrobný závod v priemyselnej zóne Nitra Sever. V priebehu tohto a budúceho roka preinvestuje na Slovensku 300 miliónov korún a po dokončení vytvorí pracovné miesta približne pre 300 zamestnancov.
Dcérska spoločnosť Ryoka Global Europe sa stane jedným z najväčších kooperačných partnerov nitrianskeho závodu koncernu Sony, pre ktorý bude dodávať rámy LCD televízorov, ako aj ďalšie komponenty. Nová fabrika ročne spracuje 1 700 ton plastových a 7 380 ton kovových dielcov pre výrobky spotrebnej elektroniky.
Chcú rásť
Ryoka má k dispozícii pozemok s rozlohou viac ako 100-tisíc štvorcových metrov, na ktorom v prípade priaznivého vývoja na trhu počíta aj s ďalším rozširovaním a prístavbou nových objektov. Nitriansky závod Sony, ktorý začne riadnu prevádzku už koncom septembra, bude v prvých mesiacoch dovážať rámy televízorov zo zahraničia. Po dokončení výstavby svojho závodu prevezme tieto zákazky slovenská pobočka skupiny Ryoka.
Riaditeľ divízie Sony TV Business Group Taro Komatsu informoval, že Ryoka je ich kľúčovým partnerom v neustále rastúcom segmente LCD televízorov. Spolupracujú spolu už od roku 1964, keď začali s dodávkami prvých súčiastok do magnetofónov. V Európe doteraz žiadny závod nemali. Dielce pre spotrebnú elektriku Ryoka vyrába výlučne v dvoch ázijských závodoch -- v Malajzii a na Taiwane.
Paralelná výroba
Spoločnosť Sony na Slovensku preinvestovala takmer 73 miliónov eur, čo je zhruba 2,5 miliardy korún. Ešte niekoľko mesiacov po otvorení nového závodu v Nitre bude paralelne vyrábať aj v trnavskej prevádzke, ktorá má byť neskôr zrušená. Zamestnanci, ktorí o to prejavia záujem, sa postupne presunú do Nitry, kde má celkovo vzniknúť tritisíc pracovných miest. Sony plánuje na Slovensku vyrábať ročne tri milióny LCD televízorov, pričom na plnú výrobnú kapacitu nabehne už v budúcom roku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 11:50