StoryEditor

Zvláštna kúpa Disneylandu

03.12.2006, 23:00
Obchody s Mišiakom Mickym nejdú, zábavný park Euro Disney je v strate. Prakticky neznáma spoločnosť zo Švajčiarska sa rozhodla kúpiť jediný európsky Disneyland. S katastrofálnymi dôsledkami

Obchody s Mišiakom Mickym nejdú, zábavný park Euro Disney je v strate. Prakticky neznáma spoločnosť zo Švajčiarska sa rozhodla kúpiť jediný európsky Disneyland. S katastrofálnymi dôsledkami.
Ani po tlačovej konferencii v Paríži nebolo vlastne jasné, či je záujem o zábavný park vážny. Prezentácia nepriateľskej akvizičnej ponuky Center-Tainment podľa Die Weltu pôsobila rozpačito a keď výkonný riaditeľ Ulf Werner povedal, že v povinnom oznámení pre burzu predstavili iba hlavné body možnej akvizičnej ponuky, malo to pre jeho firmu katastrofálne dôsledky.
Kurz akcií sa vo štvrtok prepadol o 75 percent na päť eur, v prepočte 178 korún, a trhová kapitalizácia na 54 miliónov eur. Čiže hlboko pod 312 miliónov eur, čo je hodnota Euro Disney. V piatok dokonca akcie stáli už len niekoľko centov.

Akvizícia s prekážkami
Akcionári Euro Disney mali pôvodne dostať jedenásť centov vo forme akcií Center-Tainmentu, čo podľa hlavných bodov ponuky malo predstavovať príťažlivú prémiu nad ôsmimi centami, za ktoré sa akcie Disneylandu kótovali koncom týždňa.
Werner uviedol, že ich cieľom je vypovedať prevádzkovateľskú zmluvu a priamo prevziať vedenie parku. Postoj amerického koncernu Walt Disney, ktorý vlastní 40 percent Euro Disney, zatiaľ nie je jasný, no analytici očakávajú veľký odpor k nepriateľskej akvizícii.
Aj tu Center-Tainment zaradil spiatočku a oznámil, že podá hotovostnú ponuku v prípade, že by výmena akcií investorov nenadchla.
Ako píše denník Financial Times Deutschland, údajne nezávislý investičný bankár Kurty Andreesen naznačil, že Walt Disney by mohol mať záujem o predaj svojho podielu. Podľa neho sú v kontakte aj s arabskými podnikateľmi, keďže saudskoarabský princ Al-Walid Bin Talal nepriamo vlastní v Euro Disney takmer desať percent. Andreesen naznačil aj to, že sa k nim chcú pridať finančne silní partneri.
A tých bude Center-Tainment potrebovať, pretože Euro Disney má dlhy 1,6 miliardy eur. Švajčiarska firma to nebude mať jednoduché aj preto, že do budúcnosti Disneylandu určite budú chcieť hovoriť aj veriteľské banky.

Tajomní Švajčiari
Euro Disney podľa Die Weltu nedokázal zistiť presnejšie informácie o firme ani jej ponuke, zástupca francúzskeho burzového dozoru AMF povedal, že spoločnosť sa s nimi neskontaktovala a nemecký finančný dozor BaFin rovnako nemá informácie o Center-Tainment, ktorý je od konca septembra kótovaný na frankfurtskej burze.
Na otázky denníka o firme reagovali jej manažéri zdržanlivo. Uviedli iba to, že 45 akcionárov pod vedením nemenovanej nemeckej spoločnosti vlastní 99 percent akcií, zvyšok sa obchoduje na burze.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 10:14