StoryEditor

Brazília zvyšuje výrobu biopalív

13.09.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Brazília rýchlym tempom rozširuje plantáže cukrovej trstiny a plánuje, že do roku 2010 zvýši export etanolu o viac ako dvojnásobok jeho súčasnej úrovne. Informoval o tom minister energetiky Silas Rondeau na výstave o rope a plyne v Riu de Janeiro.
Etanol sa vyrába z cukru a Brazília ho chce v cieľovom roku vyviezť viac ako osem miliárd litrov v porovnaní so súčasnými tromi miliardami litrov. Krajina ho teraz vyrába ročne šestnásť miliárd litrov a za tri roky by mala jeho produkcia vzrásť na 24 miliárd litrov.
Zvýšenie výroby motorového paliva z cukrovej trstiny vytvorí v krajine priamo i nepriamo 3,6 milióna pracovných príležitostí. Brazília je po USA druhým najväčším výrobcom etanolu a jeho hlavným exportérom. Z desiatich nových automobilov predaných v tejto krajine je sedem už "flexibilných", čiže ich palivový systém možno ľahko prestaviť na spaľovanie benzínu, etanolu alebo na kombinovanú zmes.
Je zaujímavé, že hlavnými odberateľmi brazílskeho etanolu sú ropné krajiny Venezuela a Nigéria, ktorým dokonca predá aj technologické zariadenia na jeho výrobu. V Brazílii sa plánuje výstavba produktovodu, ktorým sa bude dopravovať etanol z vnútrozemia do veľkých miest na atlantickom pobreží.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 18:54