StoryEditor

Šariš a Topvar sfúzujú

06.11.2006, 23:00

Na budúci rok bude na Slovensku nová pivovarnícka spoločnosť. Vznikne právnym zlúčením pivovarov Šariš a Topvar, patriacich do nadnárodnej skupiny SABMiller. V novej firme SABMiller sústredí všetky činnosti obidvoch pivovarov vrátane logistiky a marketingu.
"Kompletná fúzia oboch pivovarov sa uskutoční v priebehu niekoľkých mesiacov," potvrdila hovorkyňa Pivovaru Šariš Drahomíra Mandíková. Meno novej spoločnosti ešte nie známe.
Podľa informácií HN boli medzi návrhmi názvy Pivovary Šariš, Pivovary Topvar či Spojené pivovary. Proti prvej alternatíve sa vraj postavili pivovarníci z Topoľčian, proti druhej zase Prešovčania. Jednou z uvažovaných možností bol údajne aj názov Pivovary Pramuk, nazvané podľa slovenského pivovarníckeho odborníka.
Pivovarnícka skupina SABMiller kúpila topoľčiansky pivovar ešte minulý rok. V marci akvizíciu schválil aj Protimonopolný úrad. Po vzniku novej spoločnosti budú všetky jeho aktivity, či už distribúcia alebo marketing, riadené z toho istého miesta ako aktivity Pivovaru Šariš. To znamená z Bratislavy.
To môže topoľčianskym pivovarníkom prospieť, pretože nezávislé pivovary si nemôžu dovoliť dávať toľko peňazí na reklamu ako silné zahraničné zoskupenia. Na druhej strane Šarišu pomôžu distribučné sklady Topvaru. Vznik novej spoločnosti môže zatriasť aj pozíciou Heinekenu, ktorý je dlhodobo slovenskou jednotkou v produkcii piva.
Heineken už má všetky svoje aktivity sústredené v jedinom meste. Do Hurbanova postupne presúval výrobu z pivovarov v Martine, Nitre a Rimavskej Sobote, v týchto dňoch sťahuje z Nitry do Hurbanova aj svoje administratívne ústredie. Doterajšie sídlo, ktoré je umiestnené v areáli už nefunkčného nitrianskeho pivovaru, postupne opúšťa celý manažment spoločnosti.

SABMiller
Medzinárodná pivovarnícka skupina SABMiller vznikla pred necelými piatimi rokmi, keď juhoafrická spoločnosť South African Breweries prevzala spoločnosť Miller Brewing od koncernu Philip Morris za 5,6 miliardy dolárov. Skupina vlastní viac ako 80 pivovarov v 43 krajinách sveta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 15:29