StoryEditor

Zatiaľ len okolo desať podnikov

14.05.2003, 00:00

Väčšina slovenských podnikov pravdepodobne podceňuje plnenie úloh, ktoré im vyplývajú zo zákona o prevencii závažných priemyselných havárií, resp. nechávajú si ich plnenie na poslednú chvíľu. Termín na podanie oznámenia o kategorizovaní podniku na príslušný okresný úrad totiž uplynie už 30. júna, no napriek tomu si túto povinnosť podľa informácii Ministerstva životného prostredia SR zatiaľ splnilo len o niečo viac ako 10 subjektov.
NIELEN CHEMICKÉ PODNIKY
Ako uviedla riaditeľka odboru manažmentu environmentálnych rizík ministerstva Darina Kobzová, pod ustanovenia zákona bude pritom spadať zhruba 150 podnikov. Konečný počet oznámení by však mal byť podstatne vyšší, keďže ich majú podať aj subjekty, ktoré sa síce nezaradia ani do jednej z dvoch kategórií, ale vlastnia rizikové množstvá vybraných nebezpečných látok. Okrem chemických firiem sa uvedený zákon najviac týka podnikov papierenského priemyslu, petrochémie, atómových a tepelných elektrární, ďalej niektorých mraziarní a mliekarní, ale i zimných štadiónov, ktoré používajú ako chladiace médium stanovené množstvo čpavku. Po zaradení do kategórií podniky budú musieť okrem iného vykonávať hĺbkové hodnotenia rizík, vypracovať bezpečnostnú správu a havarijný plán, ako aj podklady pre plán ochrany obyvateľstva.
Podľa D. Kobzovej kurzy pre budúcich havarijných technikov a špecialistov doteraz ukončilo zhruba 60 pracovníkov a asi polovica z nich už absolvovala aj potrebné preskúšanie. Podľa poznatkov nitrianskej akciovej spoločnosti VÚSAPL veľké firmy pomerne slušne vykonávajú povinnosti vyplývajúce zo zákona o prevencii závažných priemyselných havárií. Menej priaznivá situácia je v prípade menších podnikov, ktoré nemajú personálne a často ani finančné kapacity, aby sledovali vývoj v legislatíve. Ako upozornil Ján Kandráč zo spoločnosti Risk Consult, podcenenie časovej náročnosti aplikácie tejto problematiky môže viesť v podnikoch k prijímaniu zjednodušujúcich predpokladov a riešení.
V PRÍSNEJŠEJ KATEGÓRII
Akciové spoločnosti Slovnaft a Novácke chemické závody sa tejto problematike venujú už dlhší čas. Ako ubezpečili predstavitelia týchto firiem, oznámenie o zaradení podniku i predbežný odhad rizika odovzdajú do požadovaného termínu. Vzhľadom na množstvo a charakter vybraných nebezpečných látok, s ktorými pracujú, budú zaradené do druhej, čiže prísnejšej kategórie B.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 15:20