StoryEditor

Schyľuje sa k novým tendrom

14.11.2006, 23:00

Firmy sa môžu chystať na nové tendre. Správa štátnych hmotných rezerv bude dopĺňať pohotovostné zásoby na preklenutie prvého obdobia akejkoľvek krízovej situácie. Budúci rok doplní zásoby tak, aby stačili pre štyritisíc a v roku 2008 pre päťtisíc ľudí. Dnes zásoby vystačia pre tri tisícky krízou postihnutých obyvateľov.
"Všetky pohotovostné zásoby sa tvoria podľa zákona o verejnom obstarávaní. Zásoby s dlhodobou trvanlivosťou, ako napríklad oblečenie či hygienické potreby, sú uskladnené v dostatočných množstvách pre terajšie potreby. Vzhľadom na nárast počtu osôb, pre ktoré sa vytvárajú pohotovostné zásoby, bude správa rezerv dopĺňať tieto zásoby v zmysle zákona v prvej polovici budúceho roka," potvrdil hovorca správy rezerv Ľubomír Urban.
Pôjde o tisícky kusov šatstva, obuvi, príborov, tanierov, hygienických potrieb či spacích vakov. Keďže škála pohotovostných zásob je široká -- od potravín až po fúriky a rebríky -- na jednotlivé predmety budú tendre vyhlasované samostatne. "S výnimkou zákaziek, ktoré sú svojou podstatou príbuzné, napríklad hygienické pomôcky," dodáva Urban.
Do konca tohto roka správa rezerv plánuje ešte v rámci pohotovostných zásob obstarať balíčky potravín za milión korún. Je to zároveň najdrahšia zákazka v pohotovostných zásobách.
Drvivú väčšinu pohotovostných zásob skladuje správa vo svojom sklade v Slovenskej Ľupči. "Výnimkou je len minerálna voda, ktorá sa skladuje priamo u výrobcu, a chemické deratizačné prostriedky, ktoré skladuje špeciálny ochraňovateľ vzhľadom na charakter chemikálií," vysvetľuje Urban.
Keďže je väčšina zásob vo vlastných skladoch, správa nemusí nič platiť za skladovanie. "Neplatíme ani za skladovanie minerálnej vody, pretože je priamo u výrobcu, ktorý zabezpečuje v prípade potreby čerstvé dodávky. Dohodli sme sa aj na bezplatnom skladovaní špeciálnych chemických prostriedkov, pretože nejde o veľké množstvá," dodáva Urban.
Za skladovanie niektorých komodít, napríklad ropy a ropných produktov, ktoré nie sú súčasťou pohotovostných zásob, ale hmotných rezerv, správa musí platiť. "Najväčším skladovateľom pohonných hmôt je Slovnaft, pokiaľ ide o ropu, je to Transpetrol," hovorí Urban. Správa rezerv ročne platí za ich skladovanie 150 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. júl 2024 11:51