StoryEditor

Ryanair skupuje Aer Lingus

30.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair zvýšila svoj podiel v írskom konkurentovi Aer Lingus na viac než štvrtinu a obnovila tak snahu o jeho akvizíciu.
Podľa burzových maklérov Ryanair tento týždeň kúpil akcie Aer Lingus za vyše 85 miliónov eur, v prepočte zhruba tri miliardy korún. Jeho podiel v tejto bývalej štátnej spoločnosti, ktorej akcie boli v októbri uvedené na burzy v Írsku a Británii, tak stúpol z 19,2 percenta na viac než 25 percent.
Írsky Ryanair, ktorý je najväčšou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou v Európe, už začiatkom októbra predložil akvizičnú ponuku na svojho domáceho konkurenta v hodnote 1,5 miliardy eur. Vedenie Aer Lingus však ponuku odmietlo. Ak by sa tieto dve aerolínie spojili, vznikla by spoločnosť, ktorá by ročne prepravila asi päťdesiat miliónov cestujúcich. Ryanair by sa navyše stal prvou európskou nízkonákladovkou s transatlantickými linkami a mohol by konkurovať veľkým alianciám typu Lufthansa-SAS-Swiss, ktoré prepravia asi 75 miliónov cestujúcich ročne, alebo Air France/KLM so 70 miliónmi cestujúcich.
Írska vláda vlastní v Aer Lingus 28 percent a doteraz vyhlasovala, že si akcie ponechá, aby chránila hospodárske záujmy Írska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 22:20