StoryEditor

Šéfa Hyundai prepustili z väzby na kauciu

29.06.2006, 00:00

Súd v Soule vyhovel žiadosti právnych zástupcov generálneho riaditeľa automobilky o prepustenie na kauciu, ktorej výšku stanovil na jednu miliardu wonov (31,1 miliardy korún).
"Súd dospel k záveru, že po ukončení vyšetrovania ostatných ľudí zapojených do prípadu zmizli obavy z toho, že by obvinený utiekol a zničil dôkazy," povedal hovorca súdu. Ďalším dôvodom súdu boli možné negatívne dosahy jeho absencie na juhokórejskú ekonomiku.
Súd taktiež prihliadol na zdravotný stav 68-ročného Čchunga a zvážil tiež negatívny dosah jeho dlhodobejšej neprítomnosti v Hyundai Motor. "Vzali sme do úvahy, že jeho zadržanie by mohlo spôsobiť vákuum v riadení firmy," uviedol súd.
Šéf Hyundai trpí vysokým krvným tlakom a má problémy s dýchaním. Po prepustený previezli Čchunga na lekársku prehliadku do nemocnice, neočakáva sa však, že by v nemocnici strávil dlhší čas, uviedol hovorca firmy Jake Jang.

Návrat medzi štrajkujúcich zamestnancov

Čchung sa vráti do automobilky v citlivom období, keďže jej zamestnanci od pondelka štrajkujú za vyššie mzdy a lepšie pracovné podmienky. Štrajk zamestnancov Hyundai Motor sa považuje za pravidelnú udalosť. Odborová organizácia združujúca pracovníkov najväčšej juhokórejskej automobilky zvoláva štrajk, s výnimkou jedného roka, každoročne od roku 1987. Vlani odbory dosiahli zvýšenie základnej mzdy o 6,9 percenta.
Čchung Mong-kua zadržali koncom apríla, keď sa prevalil škandál okolo automobilky Hyundai a jej dcérskej spoločnosti Kia Motors, ktorých vrchní predstavitelia vytvorili tajný fond s prostriedkami vo výške 103,4 miliardy wonov na podplácanie lobistov a verejných činiteľov. Čchung, ktorý čelí obvineniam zo sprenevery a zneužitia dôvery, sa k činu priznal a verejne sa za škandál ospravedlnil.

Vyšetrovanie pozastavilo investičné aktivity

Škandál okolo vyšetrovania a zadržanie Čchung Mong-kua spôsobili, že Kia odložila na neurčito začiatok výstavby svojej novej továrne v USA. Hyundai navyše odložil začiatok výstavby závodu v českých Nošoviciach s predpokladanou produkciou 300-tisíc vozidiel ročne. Škandál by však nemal ohroziť projekt slovenského závodu Kia Motor pri Žiline, ktorý začiatkom mája začal skúšobnú prevádzku. Investícia automobilky Kia do slovenského závodu, v ktorom v súčasnosti pracuje približne dvetisíc zamestnancov, je okolo jednej miliardy eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 13:47