StoryEditor

Emerson postaví na Považí novú halu

19.07.2005, 00:00

Približne 130 miliónov korún investuje do novej výrobnej haly v Novom Meste nad Váhom americká firma Emerson. Halu začne stavať na jeseň, dokončiť ju plánuje na budúci rok. Prácu by v nej malo nájsť 250 zamestnancov. Informoval o tom predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti George Varmuza. Výrobnú halu využije najmladšia divízia koncernu Emerson Network Power. Bude v nej vyrábať a montovať elektroniku do telekomunikačných zariadení.
V tomto roku chce medziročne zvýšiť výrobu o 15 percent aj ďalšia firma amerického koncernu pôsobiaca v Novom Meste nad Váhom -- Emerson Electric Slovakia. Vyrába elektromotory pre bielu techniku. Do nákupu nových technológií, hlavne poloautomatických strojov na výrobu motorov, investuje 750-tisíc eur. Za prvý polrok už preinvestovala 400-tisíc eur z tejto sumy.
"V tomto roku sa k nám zo západnej Európy presúva výroba nových typov elektromotorov. Prvé dva typy máme začať vyrábať už na jeseň," povedal riaditeľ Emerson Electric Slovakia Marek Mišaga. Súčasná denná produkcia závodu predstavuje 24-tisíc motorov. Po nábehu novej výroby sa zvýši na viac ako 26-tisíc kusov.
Medzi najvýznamnejších odberateľov firmy patria európske závody spoločností Whirlpool, Zanussi a Merloni. Americký koncern Emerson už jedenásť rokov pôsobí v bývalom Výskumnom ústave mechanizácie a automatizácie v Novom Meste nad Váhom. Značka zastrešuje päť výrobných divízií, dve obchodné zastúpenia a dve samostatné spoločnosti, a to Emerson Electric Slovakia a Dana Emerson Actuator Systems. Vlani koncern dosiahol obrat 5,8 miliardy korún, o vyše miliardy viac ako v predchádzajúcom roku. Plánovaný tohtoročný obrat je vyše 6 miliárd korún. Emerson na Slovensku zamestnáva 2 200 pracovníkov a patrí medzi najväčších zamestnávateľov na Považí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. júl 2024 07:54