StoryEditor

L.G. Philips v platobnej neschopnosti

29.01.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTKHNHNSITASITA

Spoločnosť L.G. Philips Displays Holding B.V. v piatok vyhlásila, že vzhľadom na zhoršenie podmienok na trhu s katódovými obrazovkami (CRT) a neudržateľného dlhu požiadala holdingová spoločnosť spolu s holandskou a nemeckou dcérskou firmou o ochranu pre platobnú neschopnosť. Spoločnosť, ktorá je európskou holdingovou spoločnosťou L.G. Philips Displays, zároveň vo svojej správe oznámila, že nebude schopná poskytovať ďalšiu finančnú podporu dcérskym firmám, ktoré neboli ziskové. Ako dôvod tohto kroku uviedla firma neúspech pri získavaní udržateľných nových alebo dodatočných zdrojov financovania.
V dôsledku tohto kroku príde o prácu približne 350 zamestnancov v holandskom závode v Eindhovene a 400 zamestnancov v nemeckom Aachene. Firma okrem toho plánuje prehodnotiť aktivity v dcérskych firmách vo Francúzsku, v Českej republike, na Slovensku, v Mexiku a v USA. Závod v Hraniciach na Morave už zastavil výrobu obrazoviek potom, čo v dôsledku vyhlásenia platovej neschopnosti nedostal dostatočné množstvo materiálu. Ak sa však firma rozhodne v Hraniciach ukončiť prevádzku, bude musieť českému štátu vrátiť investičné stimuly za niekoľko miliónov českých korún.
Závody v Brazílii, Číne, v Indonézii, v Južnej Kórei a v Poľsku by podľa firmy zasiahnuté byť nemali. Závody spoločnosti vo Veľkej Británii a v Holandsku s podporou zo strany niektorých zamestnancov v Eindhovene sú ekonomicky životaschopné a budú pokračovať vo výrobe. Tieto prevádzky predstavujú viac ako 85 percent produkcie L.G. Philips Displays.
V minulom roku zaznamenala spoločnosť L.G. Philips Displays, ako aj ďalší výrobcovia CRT obrazoviek, nebývalý pokles na trhu s týmito obrazovkami, a to najmä v Európe. Dopyt po nových plochých televízoroch vrátane zariadení s LCD a plazmovými obrazovkami dramaticky vzrástol pre pokles ceny týchto alternatívnych výrobkov. Stali sa cenovo konkurenčné oveľa rýchlejšie než sa predpokladalo. Dopyt po CRT obrazovkách klesol najmä na vyspelých trhoch, naopak, na rozvíjajúcich sa trhoch je záujem o ne stále dostatočne veľký.

V CRT obrazovkách bude pokračovať ďalej
Koncern L.G. Philips Displays je spoločný podnik spoločností Philips a LG Electronics. Je lídrom na trhu s katódovými trubicami, ktoré sa používajú v televízoroch a počítačových monitoroch. Každý štvrtý predaný televízor a počítačový monitor má zabudované katódové trubice od spoločnosti L.G. Philips Displays. Firma sa podľa vyjadrenia jej vedenia bude aj ďalej orientovať na odvetvie CRT obrazoviek. Spoločnosť L.G. Philips Displays Slovakia, ktorá pôsobí na Slovensku od roku 2001, za zaoberá výrobou vychyľovacích cievok a elektrónových diel pre CRT obrazovky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. júl 2024 00:13