StoryEditor

Rozdvojená osobnosť Hiltonu sa spojí

18.10.2005, 00:00

Po viac než 40 rokoch sa môže hotelová sieť Hilton opäť spojiť pod jednou strechou. Tretí najväčší hoteliersky koncern Hilton Hotels Corp. ponúka britskej spoločnosti Hilton Group za jej divíziu Hilton International až 3,6 miliardy libier (5,3 miliardy eur).
Obidva koncerny, ktoré pred ôsmimi rokmi zaviedli spoločný rezervačný a bonusový program, už niekoľko desaťročí diskutujú o opätovnom spojení. Podľa denníka Financial Times Deutschland doteraz však tento úmysel krachoval kvôli cene.
Spojením by vznikla medzinárodná hotelová sieť, ktorá by sa mohla rýchlo rozrastať aj prostredníctvom spravovania iných hotelov a predajom práv na názov. Fúzia by však mala najväčšie výhody pre americkú odnož. Hilton Hotels, ktorý sa od rozdelenia sústreďuje na Severnú Ameriku, by mohol konečne vstúpiť na medzinárodný trh. Navyše kormidelníkom je Stephen Bollenbach, ktorý sa nebojí veľkých akvizícií a počas jeho vlády, čiže od roku 1996, sa hotelová sieť rozšírila z 250 na 2 300 hotelov.
Podľa názoru analytikov v popredí akvizičných úmyslov pritom nestoja úspory a finančné výhody, pretože Hilton musí udržať krok s konkurenciou na rozrastajúcom sa medzinárodnom trhu. Vzhľadom na rozdelenie práv na názov totiž Američania boli odkázaní na Severnú Ameriku, kým konkurenti, ako Marriott či Starwood, na bežiacom páse skupovali hotely v Európe a Ázii.
Investori privítali možnosť spojenia Hiltonov, ktorých "rozdvojená osobnosť miatla investorov, stavebné spoločnosti, úverové inštitúcie aj samotných klientov", hovorí jeden z analytikov. Investori dúfajú, že po predaji hotelovej divízie sa firma sústredí na svoj druhý kľúčový pilier -- najväčšiu sieť stávkových kancelárií sveta Ladbrokes. Táto oblasť činnosti je väčšia a rastie rýchlejšie než hotely: k celkovému obratu koncernu 11,8 miliardy libier prispieva zhruba 85 percentami a k zisku viac než 60 percentami.

Chronológia

Korene
Conrad Hilton spočiatku prenajímal izby v rodičovskom dome v Novom Mexiku. Prvý hotel kúpil v roku 1919 v Texase a postupne vybudoval poprednú hotelovú sieť. Hilton sa oženil s herečkou Zsa Zsa Gaborovou a Paris Hiltonová je jeho pravnučka.

Rozdelenie
Koncern sa rozdelil v roku 1964 na kalifornský Hilton Hotels Corporation, ktorý zodpovedal za americký trh, a britský Hilton International s medzinárodnou pôsobnosťou. Zakladateľ sa stal šéfom predstavenstva britskej odnože, jeho syn Barron zostal v USA. V roku 1967 prevzali kormidlo v Hilton International dve letecké spoločnosti: najprv TWA, neskôr United Airlines. Najväčší stávkový koncern sveta Ladbrokes v roku 1987 kúpil Hilton International zhruba za miliardu dolárov.

Spojenie
Obidve firmy sa v roku 1997 opäť zblížili. Odvtedy spolupracujú v oblasti predaja a marketingu, spustili spoločný rezervačný a bonusový systém a spoločne vybudovali hotelovú značku Conrad. Hilton International vlastní 403 hotelov, zamestnáva 71-tisíc ľudí a vlani vykázal z obratu 2,7 miliardy libier prevádzkový zisk 171 miliónov libier. Hilton Hotels má 2 300 hotelov a 55-tisíc zamestnancov, vlani dosiahol obrat 4,1 miliardy dolárov a prevádzkový zisk 658 miliónov dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 21:29