StoryEditor

Hypermarkety živí jedlo

18.02.2007, 23:00

Deväť z desiatich najsilnejších hráčov slovenského obchodu sa môže hrdiť tým, že patrí zároveň aj do desiatky najvýznamnejších predajcov potravín. Tržby z predaja tvoria u dvoch z nich necelé dve tretiny z celkového obratu, u ďalších však predstavujú 80 až 95 percent .
Výnimkou je predajca spotrebnej elektroniky a domácich spotrebičov NAY, ktorý potraviny nepredáva vôbec, a teda v TOP 10 obchodu s potravinami figurovať nemôže.
V trochu inej pozícii je, naopak, podľa predbežných výsledkov a odhadov agentúry pre prieskum trhu Terno spotrebné družstvo COOP Jednota Bratislava. Tomuto obchodníkovi sa podarilo mierne zvýšiť obrat za predaj potravín a udržať si desiatu priečku v TOP 10 potravinárskeho obchodu z minulého roku. Jeho obrat však už nepostačoval na zaradenie do desiatky rebríčka najlepších obchodníkov, v ktorom figurujú aj predajcovia s nepotravinárskym sortimentom.
Oproti roku 2005 nedošlo v rebríčku najvýznamnejších potravinárskych obchodníkov k výraznej zmene. Všetci obchodníci na prvých šiestich miestach si udržali svoje minuloročné pozície a dokázali zvýšiť svoje tržby za predaj potravín. Rebríček vedú nadnárodné reťazce Tesco Stores, Metro Cash & Carry Slovakia, Billa, Kaufland a Ahold Retail Slovakia. Spomedzi nich podľa Ľubomíra Drahovského z agentúry Terno najvýznamnejší medziročný nárast tržieb zaznamenali siete Tesco a Billa.
Ak by však nemecká skupina Schwarz, zastrešujúca diskontné siete Kaufland a Lidl, vykazovala svoj obrat za predaj potravín spoločne, tak ako v Českej republike, prepracovala by sa na tretie miesto. Takto patrí Kauflandu štvrtá a sieti Lidl siedma priečka v TOP 10 potravinárskeho obchodu.
Istá rezignácia na aktivity je zreteľná z vlaňajších výsledkov francúzskeho reťazca Carrefour, ktorý čakal, či mu Protimonopolný úrad povolí odovzdať štyri hypermarkety sieti Tesco. Ako jediný zahraničný hráč v desiatke najlepších potravinárskych obchodníkov zaznamenal pokles obratu za predaj potravín a zároveň spadol aj o jedno miesto v rebríčku.
Jediným slovenským obchodníkom, ktorého vlaňajšie tržby za predaj potravín boli podľa agentúry Terno nižšie ako rok predtým, bol Labaš. Svoju pozíciu si, naopak, posilnil diskontný reťazec Lidl, ktorý vlani pokračoval v otváraní nových predajní.
Najsilnejšou potravinárskou sieťou na slovenskom trhu aj naďalej ostáva obchodný systém COOP Jednota Slovensko, ktorý s vlaňajšími viac ako 25-miliardovými tržbami je najsilnejšou potravinárskou sieťou na slovenskom trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 05:53