StoryEditor

Petrochema začne s malou chémiou

07.06.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Výroba v Petrocheme Dubová sa naplno rozbehne do troch až štyroch mesiacov. Podľa generálneho riaditeľa Václava Herinka zatiaľ "pôjde malá chémia". Väčšina zamestnancov sa vráti do fabriky už tento týždeň, ostatní postupne s rozbiehaním ďalších výrob.

Výroba v Petrocheme Dubová sa naplno rozbehne do troch až štyroch mesiacov. Podľa generálneho riaditeľa Václava Herinka zatiaľ "pôjde malá chémia". Väčšina zamestnancov sa vráti do fabriky už tento týždeň, ostatní postupne s rozbiehaním ďalších výrob. Hlavným tohtoročným zámerom podniku je podľa Herinka dostať ju do čiernych čísiel. V rokoch 2002 a 2003 firma vykazovala ročne 180-miliónový zisk.
Novému manažmentu, ktorý sa ujal funkcií koncom apríla, sa však zatiaľ nepodarilo odvrátiť hrozbu konkurzu. S vedením bratislavskej expedičnej firmy Express Slovakia, ktorá podala návrh na vyhlásenie konkurzu Petrochemy, sa snaží dohodnúť o úhrade 15-miliónového dlhu.
"Úverová zaťaženosť Petrochemy je momentálne asi 200 miliónov korún. Dúfam, že ju zvýšime na 350 až 400 miliónov. Je to nutné pre zefektívnenie výroby," uviedol generálny riaditeľ. Petrochema má podľa Herinka najväčší potenciál v odbyte. "Všetko, čo vyrobíme, bez problémov predáme. Naopak, nie sme schopní uspokojiť všetky objednávky," poznamenal Herink. "Náš výskum spolupracuje s obchodným oddelením. Mali by zistiť, kde sú ešte rezervy na rozšírenie štruktúry výrobkov," doplnil.
Významného slovenského producenta ropných produktov kúpila od bývalých majiteľov, firiem Synecta a Alfa Trading, pražská firma Annectis. Jej cieľom je revitalizovať spoločnosť a zachovať pôvodný výrobný program. Po úplnom rozbehnutí výroby vykurovacích olejov, ekologických palív a koncentrátov pre pracie prášky chce rozširovať produktové portfólio, ktoré dnes tvorí asi sto výrobkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 06:22