StoryEditor

Spor s plynármi môže mať súdnu dohru

28.09.2005, 00:00

Rokovania medzi Spolkovým protimonopolným úradom a nemeckými plynárenskými podnikmi o ďalšom otváraní trhu skrachovali. Podľa úradu sa to stalo vinou spoločnosti E.ON Ruhrgas, ktorá sa však bránila tým, že aj napriek ochote pristúpiť na kompromisy sa s predstaviteľmi úradu nemohla dohodnúť.
Podľa denníka Die Welt vzhľadom na neúspešné rokovania okolo sporných dlhodobých dodávateľských zmlúv hrozí 15 plynárenským podnikom jednostranný zákaz zo strany protimonopolného úradu. Šéf úradu Ulf Böge totiž týmto krokom pohrozil v prípade, ak sa s firmami nedohodnú. Termín stanovil na 21. septembra, no aj po ňom ešte E.ON Ruhrgas a jeho konkurent RWE rokovali s úradom.
E.ON Ruhrgas, ktorý so 60-percentným podielom predstavuje najväčšieho dovozcu plynu do Nemecka, naďalej kritizuje postup úradu, ktorý sa podľa neho snaží zasiahnuť do zmluvnej slobody spoločností, keďže zákaz by sa týkal aj zmlúv spred apríla 1998, čiže z obdobia pre začiatkom liberalizácie energetiky.
Politické strany vyzývajú protimonopolný úrad, aby v spore s plynárenskými podnikmi využil všetky právne možnosti a nemal by sa vyhýbať ani prípadnému súdnemu sporu. Hovorcovia jednotlivých strán sa v podstate zhodujú v argumentoch, že nemecké hospodárstvo potrebuje väčšiu hospodársku súťaž v oblasti energetiky.
Práve obmedzením dlhodobých dodávateľských zmlúv s platnosťou niekedy až 25 rokov chce Böge podporiť hospodársku súťaž. Böge upozorňuje, že práve tieto zmluvy zabraňujú potenciálnej konkurencii vstúpiť na trh. Podľa denníka Financial Times Deutschland chce úrad obmedziť ich platnosť na dva roky, ak pokrývajú viac než 80 percent potreby odberateľa. Štvorročnú zmluvu bude možné uzavrieť iba v prípade, že pokryje najviac 50 percent potrieb. Výnimku dostanú iba komunálne podniky s malým dopytom.
Odberatelia, mestské a regionálne komunálne podniky musia podľa neho dostať možnosť pružnejšie meniť dodávateľov a získať výhodnejšie podmienky. Týmto spôsobom sa vyvolá väčší tlak na ceny, z čoho v konečnom dôsledku môžu profitovať aj domácnosti vo forme lacnejšieho plynu. E.ON naproti tomu argumentuje, že dlhodobé zmluvy znamenali bezpečnosť investícií. No tento argument je sporný aj v rámci plynárenského sektora, pretože napríklad dodávateľ plynu Wingas tiež podporuje obmedzenie platnosti dodávateľských zmlúv.
Prezident Spolkovej agentúry pre prevádzku sietí Matthias Kurth vidí možnosť znížiť poplatky za využívanie sietí, ktoré účtujú prevádzkovatelia elektrických a plynárenských vedení. Podľa neho totiž v súčasnosti nie je možné presne vyčísliť výšku týchto poplatkov, ktoré však tvoria až tretinu ceny pre konečného odberateľa. Agentúra preto koncom októbra začne preverovať výšku poplatkov elektrárenských podnikov a od konca januára plynárenských.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 06:58