StoryEditor

Právnici profitujú z bankrotov aeroliniek

22.09.2005, 00:00
Letecké spoločnosti Delta Air Lines a Northwest Airlines, ktoré prednedávnom informovali o svojej platobnej neschopnosti, si najali renomované právnické firmy, ktoré im budú pomáhať v období, kedy požiadali o ochranu pred bankrotom. Obe spoločnosti sa budú v tomto období usilovať o ozdravenie hospodárenia a neskôr, ak to bude možné, budú pokračovať v samostatnom podnikaní, informovala agentúra Reuters.

Letecké spoločnosti Delta Air Lines a Northwest Airlines, ktoré prednedávnom informovali o svojej platobnej neschopnosti, si najali renomované právnické firmy, ktoré im budú pomáhať v období, kedy požiadali o ochranu pred bankrotom. Obe spoločnosti sa budú v tomto období usilovať o ozdravenie hospodárenia a neskôr, ak to bude možné, budú pokračovať v samostatnom podnikaní, informovala agentúra Reuters.
Právnické služby pre firmy, ktoré požiadali o ochranu pred bankrotom, sa v posledných rokoch stali veľmi lukratívnym biznisom.
Spoločnosti, ktoré budú poskytovať svoje služby tretej a štvrtej najväčšej americkej leteckej spoločnosti Delt a Northwest, získajú za poskytnutú pomoc v priebehu nasledujúcich niekoľkých rokov odhadom stovky miliónov dolárov. Napríklad jedna z právnických firiem, ktorú požiadala o pomoc spoločnosť Delta, má sadzbu 795 dolárov na hodinu, informoval Associated Press.
Väčšina veriteľov oboch spoločností je presvedčená, že ani jedna z nich nebude váhať na riešenie právnych sporov vydať akýkoľvek vysoký objem financií.
"Správne rozhodnutia a kroky právnikov sú dnes drahé," uviedol newyorský právnik William Rochelle.
Nový zákon o bankrotoch, ktorý vstúpi do platnosti 17. októbra, zruší obmedzenia výšky poplatkov, ktoré môžu zbankrotované spoločnosti platiť svojim právnikom, výnimkou bude sudca, ktorý ich jediný môže ovplyvniť. Koľko zaplatia za právnické služby Delta a Northwest, je však stále otvorené. Napríklad letecká spoločnosť United Airlines, ktorá sa už nachádza pod ochranou zákona a pokúša sa o oživenie, zaplatila právnickým firmám za tri roky už viac než 250 miliónov USD.
V správe, ktorú minulý týždeň predložila na súde spoločnosť Delta, sa uvádza, že právnická firma Stroock & Stroock, ktorá ju bude zastupovať, požaduje 550 až 950 dolárov za hodinu. Jeden z hlavných právnych zástupcov Delty, Lawrence M. Handelsman, požaduje za svoje služby 795 dolárov za hodinu. Okrem toho úradníci s neúplným právnickým vzdelaním a úradníci právnickej spoločnosti sú za svoje výkony platení v rozmedzí od 170 až 275 dolárov za hodinu.
Na rozdiel od Delty letecká spoločnosť Northwest zaplatila právnickým firmám ešte pred požiadavkou o ochranu pred veriteľmi takmer 12,4 milióna USD. Tieto výdavky zahŕňajú služby spoločnosti Wickersham & Taft LLP, ktorá už zinkasovala aj jeden milión dolárov na výdavky pri zastupovaní leteckého prepravcu v budúcnosti. Ako však uvádzajú odborníci, tieto peniaze sa rýchlo "rozkotúľajú". Spoločnosť vypláca svojim partnerom 590 až 800 dolárov za hodinu, ďalším právnikom platí 645 dolárov za hodinu a okolo 220 dolárov za hodinu platí asistentom.
Pod ochranou zákona sa v USA nachádzali až donedávna štyri zo siedmich najväčších "klasických" leteckých spoločností. O oživenie sa pokúšali aj druhá a šiesta najväčšia letecká spoločnosť -- United Airlines a US Airways. US Airways však pred pár dňami dostala súhlas na odchod z režimu ochrany pred veriteľmi. Sudca Stephen Mitchell z bankrotového súdu v štáte Virginia podpísal plán, podľa ktorého sa US Airways spoja s America West Airlines a vďaka tomu bankrotový režim opustia.
Dramatický úpadok veľkých tradičných a malých amerických leteckých spoločností sa zrýchlil po teroristických útokoch v septembri 2001.

O budúcnosti firiem rozhodujú malé skupiny veriteľov
Bankrot leteckých spoločností Delta a Northwest bude pravdepodobne viesť k tradičnému boju troch rôznych skupín investorov. Pokiaľ chce v USA podnik vyhlásiť bankrot, s ktorého akciami sa obchoduje na burze, málokedy sa svojich peňazí dočkajú aj drobní investori. Experti upozorňujú, že o budúcnosti skrachovaných firiem väčšinou rozhodne najužšia skupina investorov, tzv. zaistení investori. Do tejto skupiny patria okrem veľkých inštitúcií a fondov rozvojového kapitálu napríklad aj iné podniky. Títo veritelia obyčajne ostávajú v tieni až do času, kým sa podnik ocitne pred konkurzným súdom. Nároky zaistených veriteľov sú chránené vymedzenými aktívami alebo zárukami. Pokiaľ sa však podnik dostane pod ochranu na základe zákona 11 o súdnej ochrane pred veriteľmi, spoločnosť nemusí splácať svoje záväzky voči veriteľom, avšak týchto záväzkov sa nemôže úplne zbaviť. Keďže všetky reorganizačné a iné zmeny v podniku musí schvaľovať konkurzný súd, práve služby právnických firiem sú pre zbankrotované firmy nevyhnutné, hoci im odčerpávajú značný objem financií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 22:27