StoryEditor

Zo starej chemičky bude nový areál

06.06.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Bývalý areál ostravskej chemičky Hrušov sa premení na obchodné, skladové, logistické a iné priestory. Tie by mali v severomoravskej metropole len pár desiatok kilometrov od Kysúc ponúknuť stovky pracovných príležitostí. Sanácia a oživenie zhruba 33-hektárového areálu pri centre Ostravy však potrvá niekoľko rokov.
Náklady na sanáciu dosiahnu okolo 320 miliónov českých korún. Potvrdil to Radek Polák, hovorca skupiny Sekyra Group, ktorá hrušovský areál prostredníctvom firmy SG Real Market nedávno kúpila vo výberovom konaní. "Presný časový harmonogram a podmienky, za ktorých priestory poskytneme alebo prenajmeme, nie sú zatiaľ stanovené. Snažíme sa, aby boli jednotlivé kroky uskutočňované rýchlo, a Ostrava sa tak zbavila areálu, ktorý ju špatí," dodal.
Chemička v Hrušove nevyrába od polovice 90. rokov. Jej posledným vlastníkom bola ostravská firma Sepo-Exim, ktorá ju kúpila v roku 1996, ale o štyri roky neskôr skrachovala. Nový vlastník kúpil chemičku za 25 miliónov českých korún, čo bolo pol milióna nad vyvolávaciu cenu.
Hrušov je zatiaľ podľa Poláka využívaný len sčasti, sú tam najmä skladovacie plochy a autodielňa. Zvyšok plochy zaberajú nevzhľadné polorozpadnuté budovy a burina. Dodatočné náklady si podľa neho vyžiada dekontaminácia územia.
Najväčšia česká realitná skupina Sekyra Group pôsobí na celom území Česka a projekty rozbieha aj v Bratislave. Ročne investuje okolo desiatich miliárd korún do komerčných a bytových projektov. Zameriava sa na rozvoj veľkých územných celkov, akými sú napríklad projekt premeny oblasti Smíchovského nádraží či Dejvice Center.
Sekyra Group pripravuje investície v Rusku a na Ukrajine. V rokoch 2006 až 2010 predpokladá objem vlastných investícií do nových projektov za 30 miliárd českých korún. Sekyra Group bojuje napríklad o zákazku v súťaži na zástavbu bývalej koksovne Karolina v centre Ostravy. V Ostrave firma plánuje investovať desiatky miliárd.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. júl 2024 02:46