StoryEditor

Xiaomi oživuje predaje v Indii, chce dobehnúť Samsung

04.08.2023, 14:55

Elektronický obchod v Indii vzrástol najmä vďaka aktivite spoločnosti Amazon a službe Flipkart od spoločnosti Walmart, z čoho výrazným rastom profitovala aj spoločnosť Xiaomi.

Čínska spoločnosť Xiaomi, ktorá sa zameriava najmä na výrobu smartfónov, sa chce po rokoch rozsiahlych investícií do elektronického obchodu sústrediť na zvýšenie predajov v kamenných obchodoch v Indii. Jej cieľom je vyrovnať sa konkurencii zo strany Samsungu. V oblasti online predaja totiž už v Indii ako na jednom z najrýchlejšie rastúcich trhov na svete už prerazila.

Návrat ku kamenným predajniam

Elektronický obchod v Indii vzrástol najmä vďaka aktivite spoločnosti Amazon a službe Flipkart od spoločnosti Walmart, z čoho výrazným rastom profitovala aj spoločnosť Xiaomi. Avšak aj napriek tomu, že 44 percent predaja smartfónov v Indii sa uskutočňuje online, zostáva kamenný obchod stále dôležitým segmentom.

image

Za dobrý telefón nemusíte minúť horibilnú sumu. Pozrite si naše tipy tesne do 500 eur

Vedenie spoločnosti Xiaomi očakáva, že práve tam sa skrýva potenciál pre ich budúci rast. Prezident indickej divízie Muralikrishnan B poukazuje na fakt, že pozícia spoločnosti v offline je omnoho nižšia ako v online sektore, preto sa chce zamerať práve naň.

Len 34 percent predaja indických zariadení Xiaomi v tomto roku pochádza z maloobchodných predajní, zvyšok sa kupuje prostredníctvom webových stránok.

Inšpirácia od konkurencie

Čínsky výrobca si chce zobrať príklad od svojho konkurenta, spoločnosti Samsung, ktorá až 57 percent percent svojich predajov uskutočňuje v kamenných obchodoch. Samsung si drží v Indii 20-percentný podiel, zatiaľ čo Xiaomi s ponukou lacnejších alternatív 16 percent.

image

Predaj smartfónov v Číne v druhom štvrťroku klesol

Xiaomi preto plánuje rozšíriť svoju sieť predajní nad súčasných 18-tisíc pobočiek, strojnásobiť počet promotérov a ponúkať ďalšie svoje produkty, napríklad televízory či bezpečnostné kamery, medzi ktorými nie je konkurencia taká vysoká.

Pre spoločnosť to bude ťažká výzva, keďže v Indii federálna agentúra zmrazila jej bankové aktíva vo výške 673 miliónov dolárov. Úrad tvrdí, že Xiaomi vykonávala nelegálne prevody zahraničným subjektom v mene licenčných poplatkov. Spoločnosť však toto obvinenie odmieta a dúfa, že jej stanovisko bude vypočuté a uznané.

Indický trh ako nový býk svetového obchodu

Odborníci sa logicky pýtajú, nakoľko je schopný indický trh poskytnúť pre svetové značky vhodné miesto pre ďalšiu expanziu. Niektorí analytici hovoria, že v priebehu nasledujúcich desaťročí by mohla okrem čínskeho trhu predbehnúť americký trh práve India, ktorá má priaznivé výhľady a v súčasnosti aj býčí charakter.

Indický trh by malo čakať obdobie rastu možno práve preto, že je v kontexte ostatných svetových veľmocí podhodnotený a môže v mnohom prekonať očakávania.

Zameriava sa na oblasti, akými sú napríklad monetizácia a digitalizácia hospodárstva alebo zmena daňovej štruktúry. Do konca desaťročia má potenciál predbehnúť v rebríčkoch Nemecko a Japonsko, čím by sa India stala treťou najväčšou ekonomikou sveta.

image

Americkému čipovému priemyslu budú chýbať desaťtisíce kvalifikovaných pracovníkov, ukazuje štúdia

Na druhej strane Čína, hoci je stále úrodnou pôdou pre súčasné trendy v oblasti expanzie elektrických vozidiel, trpí problémom vysokej nezamestnanosti mladých ľudí v mestách a rastúcim množstvom dodávateľských reťazcov, ktoré sa z krajiny presúvajú.

Je dosť možné, že veľké spoločnosti budú svoj záujem smerovať práve na indický trh, ktorý má vďaka veľkému počtu potenciálnych zákazníkov šancu poskytnúť výhodnejšie prostredie.

image

Výkonnosť akcií spoločnosti Xiaomi za posledných päť rokov. FOTO: Google

Výročie na burze

Spoločnosť Xiaomi oslávila pred pár dňami svojich päť rokov od emitovania akcií na burze. Zlaté obdobie zažila v roku 2020, odvtedy mali akcie skôr klesajúcu tendenciu. Tento rok sa hodnota akcií drží v miernych zelených číslach na hranici približne dvoch percent.

Samsung má vo svete významné miesto ako jeden z popredných výrobcov smartfónov. Okrem toho disponuje širokým portfóliom oblastí, v ktorých rozširuje svoje záujmy.

image

Predaj O2: opak predplatného a rozširovanie ponuky. Čo možno čakať od nového väčšinového vlastníka?

V poslednej dobe vynikla správa o spolupráci s americkou farmaceutickou spoločnosťou Pfizer v hodnote 921,38 milióna USD spečatená dvoma dohodami, ktoré budú platné do roku 2029. Spoločnosť Samsung bude pre Pfizer vyrábať produkty na liečbu rakoviny, zápalov a podporu imunológie a taktiež vybuduje nový závod v komplexe Samsung Biologics v Južnej Kórei.

Okrem tejto spolupráce má Samsung partnerstvá s ostatnými farmaceutickými spoločnosťami, akými sú napríklad Kinsale, Eli Lilly či GlaxoSmithKline.

image

Výkonnosť akcií spoločnosti Samsung za posledných päť rokov. FOTO: Google

Keďže sa obe spoločnosti - Xiaomi aj Samsung - zameriavajú na možné rozšírenie svojej pozície na indickom trhu, pre spotrebiteľov to znamená príjemnú správu v podobe lepšej ponuke v kamenných predajniach, inovovania služieb a tiež príchodu nových produktov. To by sa mohlo pozitívne odraziť aj v budúcom vývoji hodnoty akcií týchto spoločností.

Komentár hlavnej analytičky Wonderinterest Trading Olívie Lacenovej.

01 - Modified: 2023-07-27 09:45:59 - Feat.: 1 - Title: Predaj smartfónov v Číne v druhom štvrťroku klesol 02 - Modified: 2023-07-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Inflácia tu s nami ešte chvíľu bude. Takto si ochránite svoje peniaze 03 - Modified: 2023-07-24 21:23:23 - Feat.: 1 - Title: Za dobrý telefón nemusíte minúť horibilnú sumu. Pozrite si naše tipy tesne do 500 eur
01 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 02 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 05 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:45