StoryEditor

Gréci neboli vždy chudobní

05.07.2015, 00:00

Prehupli sme sa už do druhého polroka a drahé kovy, akoby rovnako pociťovali letné horúčavy. V pondelok, ako otvorili trhy síce strmo vyskočili, avšak len o 10 USD na zlate a 20 centov na striebre. No a potom v princípe nič. Zlato sa obchodovalo viac menej do strany a nachádzalo sa v cenovom koridore 1160 – 1180 USD.

Striebro kleslo až k 15,5 USD a v okolí tejto hranice aj ostalo. Vo štvrtok sa ešte trhy mierne zahýbali, avšak potom ostal pokoj. Piatkové obchodovanie už nemalo čo priniesť vzhľadom na to, že New York bol zavretý od jednej hodiny, kvôli sviatku nezávislosti a prázdninovo to vyzeralo už od rána aj na európskych trhoch.

Cena zlata uzavrela na úrovni 1168,3 USD, čo bolo o 5,9 USD menej ako minulý piatok. Cena striebra bola na úrovni 15,685 USD, čo bolo o 0,06 USD menej ako minulý piatok.

Pomer ceny zlata a striebra bol na úrovni 74,49 čo znamená, že tento týždeň bolo na tom o málinko relatívne lepšie striebro. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) je na úrovni 148,89 (oproti minulému týždňu klesol). XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 62,65 (oproti minulému týždňu klesol).


Zdroj: Dreamstime

Striebro nám celkom pekne kleslo. Dokonca narazilo i na hranicu 15,5 USD, kde sa dnes nachádza jeho fundamentálne dno – z hľadiska toho, že v okolí tejto ceny sa začne objavovať bakwardácia, ktorá indikuje nedostatok tohto kovu za danú cenu. Zlato je tlačené stále dole a ako je vidno s drahými kovmi nehýbe ani situácia okolo Grécka. Naopak všetky ostatné trhové inštrumenty okolo trhu s drahými kovmi na Grécku situáciu reagovali.

Drahé kovy nič. Situácia okolo Grécka je síce z ekonomického hľadiska jasná – Grécku sa budú musieť odpísať dlhy a už aj tí najväčší optimisti budú musieť konečne priznať, že technicky skrachovalo. Avšak z politického hľadiska zatiaľ nie je všetko až tak jasné. Nevedno, čo sa bude diať po uskutočnení referenda.

A je dosť možné, že aj drahé kovy na túto situáciu vyčkávajú. Vo štvrtok boli drahé kovy pred zverejnením dát z amerického trhu práce stlačené riadne dole – zlato pod 1160 USD a striebro pod 15,5 USD. Avšak údaje nedopadli až tak, ako sa očakávalo a tak sa drahé kovy vrátili na úrovne predtým. Striebro dokonca prudko rástlo. Avšak následne počas dňa stratilo väčšinu z daného rastu ceny.

Počas týždňa sme inak rovnako prekročili i pomer cien zlata a striebra nad 1 ku 75, čo je opäť bližšie k nami dlhšie indikovanej hranici 1 ku 80. Opätovne však môžeme len skonštatovať, že sa hrá stále tá istá hra – zlato v rozmedzí 1160 – 1200 USD a striebro medzi 15 – 16 USD. Drahé kovy zároveň západ stále neznovuobjavil ako poistenie voči rizikám na trhu. A dopyt zo strany Ázie síce ostáva silný, avšak je rovnako ovplyvnený letnými prázdninami a ramadánom.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

Zdroj: upner.com, kitco.com

Gréci neboli vždy chudobní

Tragédia dnešného Grécka je primárne v tom, že si dlho žili jeho obyvatelia nad pomery, dotovaní – gréckymi politikmi, ktorí si „kupovali“ ich hlasy. Dnes a v krátkej budúcnosti budú za to musieť zaplatiť poklesom životnej úrovne. Zašlá sláva antického Grécka sa tak ľahko už nevráti. Možno ste nevedeli, ale nedávne historické výskumy ukazujú, že grécky mestský štát Atény bol na antickú dobu extrémne bohatý a svoje bohatstvo plynulo s veľkého množstva drahých kovov, ktoré Aténčania mali.

Výskumy ukazujú, že svoje bohatstvo mali Gréci uložené v Parthenone, ktorý bol zasvätený Aténe a bol umiestnený v strede mesta – aby zabránili krádežiam a mali k tejto dobovej banke (bol to vlastne sklad) ľahký prístup. Podľa nich uskladňovali v tomto chráme minimálne 260 ton striebra, ktoré bolo uložené vo vtedajšom „trezore“, ktorý bol 50 dlhý a 3 metre vysoký. Nuž, dnes by ich nezachránilo, ani to, kedy takýto poklad znenazdajky našli.


Snímka: Reuters

Dopyt po zlate zo strany inštitucionálnych investorov nie je stále obnovený. ETF-ká, pridali do svojej držby 6,9 ton zlata, čo bolo najviac od februára tohto roku, pričom majú kumulovanie 1598,7 ton zlata. Avšak o zmene trendu sa hovoriť nedá. Na strane druhej sa menší investori v kontexte Gréckej krízy rozhýbali.

To aspoň tvrdia, niektorí európski predajcovia, ktorí zaznamenali dopyt po zlate či už od samotných Grékov ale i ostatných obyvateľov EU. Ale pozor, určite nehovoríme o nejakých veľkých číslach, ktoré by vedeli pohnúť celým trhom. Skôr je to taká pikoška.

Rovnako rástli za ostatný mesiac i predaje americkej US Mint. Tá predala skoro trikrát viac zlatých amerických eaglov ako mesiac predtým, pričom za prvý polrok 2015 vzrástli predaje zlatých mincí oproti roku 2014 z 266 na 273 tis. kusov. Predaj strieborných eaglov sa tento mesiac rovnako zdvojnásobil, avšak na polročnej báze predala mincovňa o 2,3 mil. kusov eaglov menej ako v roku 2014.

Aj keď sa niektoré správy javia ako výrazne pozitívne, zatiaľ sa nič na trhu s drahými kovmi nemení. Stále sme v klesajúcej fáze a žiadna zmena v najbližšej dobe nie je na obzore. Samozrejme až dovtedy, pokiaľ znenazdajky nepríde. 

 

01 - Modified: 2007-07-14 08:19:00 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo školstva chce vytvoriť novú vzdelávaciu inštitúciu
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 02 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 03 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 04 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 05 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 08:59