StoryEditor

Magická stovka padla (trhový komentár)

10.05.2013, 07:32
Na páre USDJPY sa prekonala hranica sto. Akciové indexy však neboli nadšené.

Hlavnou udalosťou počas štvrtkového obchodovania nebol katastrofálny výkon našich hokejistov na šampionáte, ale prelomenie magickej hranice 100 na páre USDJPY. Tá padla pred 20. hodinou v podstate bez akejkoľvek fundamentálnej správy.

Pred ôsmou sme videli akurát tak akciu 30- ročných amerických dlhopisov, ktorá dopadla pozitívne. Aukcia mala bid to cover 2.53, yield 2.98% a Indirect bidders zobrali 38.8% dlhopisov. Dobre prijaté výsledky pravdepodobne stále za tlakom na bariéru 100, nad ktorou boli naukladané miliardové stop lossy krátkych pozícií. Zdolanie 100-vky tak posunulo kurz okamžite vyššie až o 70 bodov s tým, ako sa zatvárali shorty. Akciové indexy v USA však neboli nadšené a pomaly sa spúšťali zo svojich denných vrcholov. Práve jen je hlavným driverom Carry Trades a cez jen sa fundujú dolárové akciové longy. Akcie nedokázali využiť takéto výrazné oslabenie jenu vo svoj prospech a výrazne prepadli.

Za prepadom trhov môžu aj šumy o ukončení QE od Fedu, ktoré prenikli na trh vo večerných hodinách. Headlines hunting algos tak okamžite shortovali a trhy sa dostali pod prudký tlak. Spolu s akciami nám klesalo aj zlato a EURUSD. Zlato testovalo 1450 USD/unca a kráľovský menový pár znova tlačí na 1.30, kde sa obchoduje posledných pár týždňov. Jenové krosy však boli vo hviezdach a percentuálne silno zelené: USDJPY +1.67%, EURJPY +0.63%, AUDJPY +0.56%.

V Európe sa nám znova pochlapili Gréci a číslom 27.2% potiahli svoju nezamestnanosť na rekordné maximá. Gratulujeme. Nezamestnanosť mladých (15 - 24 rokov) je až 64.2%, čo je vskutku frustrujúce. To je samozrejme pozitívne pre európske akcie a tie zatvorili štvrtkové obchodovanie v zelených číslach.

Zaujímavou správou bolo aj zverejnenie banky Goldman Sachs o tradingových aktivitách. Banka prerobila iba v dvoch dňoch v prvom kvartáli 2013. Zaradila sa tak medzi horšie banky, pretože napr. Bank of America alebo JPMorgan nemali zo 60 dní ani jeden stratový. Jamie Dimon tak svoje kráľovstvo riadi vskutku ukážkovo a London Whale ho z miesta nezosadí. Finančný sektor vo štvrtok klesol o 0.65% a hlavné americké benchmarky končia obchodovanie v červenom: DJIA -0.15%, SPX -0.37%, NAS -0.12%.

Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. júl 2024 00:38