StoryEditor

"Báječné" časy s Robertom Ficom

27.12.2007, 23:00

Ešte nikdy doteraz neboli Slováci spokojní tak so svojím životom, ako je to v tomto čase. Blbú náladu prenechali tragikomickej parlamentnej opozícii a dve tretiny z opýtaných dokonca neskrývajú optimizmus.
Vysvetlenie nemusíte hľadať v žiadnych sociologických príručkách či v hlavnom večernom spravodajstve STV: značná časť ľudí sa má dobre už dlhšie ako jeden rok a veľkú skupinu skeptikov, respektíve pesimistov, oslabil púhy fakt, že vládne Robert Fico a spol. Tam nie je podstatné, či sa majú dobre - nepísaný zákon iracionality totiž hovorí, že sa tak majú za človeka, ktorému dôverujú.
Pozor, nepríjemná pasáž pre expremiéra Mikuláša Dzurindu: premiérovi Ficovi dôverujú takmer štyria z desiatich Slovákov.

Pozor, nepríjemná pasáž pre premiéra Fica: ľudia sa majú dobre vďaka pravidlám ekonomickej hry najmä z čias druhej vlády expremiéra Dzurindu, ktorý však na sklonku vládnej kariéry už nedokázal ľuďom vysvetliť ani takúto "banalitu". Práve v tomto nepatrnom rozdiele (v praxi predstavuje niekoľko desiatok poslaneckých mandátov, alebo ak chcete demotivujúcu priepasť medzi mocou a opozíciou) sa skrýva tajomstvo úspechu najznámejšej ikony politického marketingu u nás. Vladimír Mečiar na začiatku nového štátu iba prikazoval, Dzurinda zase musel hovoriť o veciach, ktoré sme si nechceli priznať, avšak Robert Fico dotiahol schopnosť samoprezentácie do dokonalosti: On hovorí a ponúka ľuďom iba to, čo chcú počuť. Sociálne slabším vrstvám ilúziu bezplatného zdravotníctva a vianočných príspevkov, nacionalistom známu legendu o nekorektných Maďaroch či Benešových dekrétoch a všetkým dohromady inovovaný mýtus slušnej politiky bez brízov, jureňov či dokonca samotných mečiarov. Tento úprimne červený "Santa Claus" nechodí totiž iba cez Vianoce, on je v pohotovosti neustále. Rozdáva síce z cudzieho (vlastne z nášho), ale v takomto pohnutom čase sa isté drobné nuansy dajú prehliadnuť. "Konečne si nemusíme uťahovať opasky, konečne od nás nikto neočakáva žiadne obete, konečne si niekto nenechá skákať po hlave od USA, EÚ, Maďarov, novinárov, nadnárodných korporácií, milionárov a pod." Áno, Robert Fico dokázal a dokáže tento tradičný komplex malého slovenského človeka vysloviť, bez ohľadu na to, že väčšina podobných triumfov v očiach ľudí má v konečnom dôsledku iba fiktívnu podobu.

Jeden obrovský dôvod na optimizmus však predsa len zostáva: tí, čo nám vždy pár rokov vládnu, môžu našu osobnú a profesionálnu budúcnosť ovplyvniť čoraz menej.
Pozor, nepríjemná pasáž pre krajinu: Vie to aj Robert Fico!




menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 12:30