StoryEditor

Znovuoživí Cowen keltského tigra?

03.06.2008, 00:00

Ocitla sa írska ekonomika v bode zvratu, keď celú dekádu prekvitajúci boom vädne iba dočasne, aby sa nadýchol čerstvého vzduchu, alebo sa definitívne blíži jeho koniec? Túto otázku si bude musieť zodpovedať predovšetkým nový írsky premiér Brian Cowen a jeho nový kabinet.
Predpokladané tempo rastu hrubého domáceho produktu na tento rok 1,9 percenta v porovnaní so 4,5 percenta v roku 2007 a medziročným priemerom 6,5 percenta od roku 1994 je najnižším dokonca až od roku 1988.
ESRI (Výskumný ústav ekonomiky a sociálnych vecí) v Dubline pôvodne predpovedal na rok 2008 ekonomický rast na úrovni 2,3 percenta a vláda počítala v návrhu rozpočtu dokonca s dosiahnutím 2,8-percentného rastu.
Nulový rast?
Rast môže klesnúť až na nulu, ak dá vláda voľný priechod verejným výdavkom a bude rozšafne rozhadzovať financie s cieľom zapáčiť sa verejnosti v poslednom predvolebnom roku. Udržať verejné financie pod kontrolou môže mať dramatické dôsledky. Určité obavy vzbudzuje najmä stav verejných financií. Očakáva sa, že pokles ovplyvní zníženie príjmov dane z prevodu nehnuteľností a dane z kapitálových ziskov (CGT) ako dôsledok spomalenia na trhu s bytmi.
Vládny rozpočet počíta s poklesom prebytku 2,9 percenta hrubého domáceho produktu v roku 2006 k tohtoročnému deficitu 1,2 percenta a s tendenciou ďalšieho poklesu v roku 2009 dosahujúceho 2-percentný deficit. Vláda, ktorá v roku 2007 uvoľnila fiškálnu politiku, mohla uskutočniť škrty vo verejných výdavkoch, pretože ekonomika sa začala zotavovať.
Nebezpečné je, ak vláda v ťažkých časoch "pritlačí na brzdy", čím len znásobí ekonomické ťažkosti. Namiesto rastu 1,6 percenta môže docieliť rast na úrovni nuly. Údaje za posledné obdobie zohľadňovali a znásobovali negatívne aspekty sprevádzajúce ekonomiku.
Nezamestnanosť stúpa
Na rok 2008 nie je prognózovaný žiaden prírastok pracovných miest. Naopak, očakáva sa nárast nezamestnanosti zo súčasných 5,5 na 6 percent, následne sprevádzaný so znižovaním daňových príjmov. Predpovede naznačujú jej mierne zotavenie v roku 2009, optimisticky o 3 percentá.
Dnes už bývalý premiér Bertie Ahern predpovedal, že "prichádza ťažký rok", v ktorom sa Írsko nevyhne účinkom pravdepodobnej americkej recesie a dodal, že tí, ktorí predpovedali, že úverová kríza by mohla vyčistiť systém do Vianoc, boli vzdialení od reálneho hodnotenia situácie.
Tendencia terajšieho nižšieho rastu írskej ekonomiky je ovplyvnená predovšetkým poklesom bytovej výstavby, nižšou spotrebou a menej priaznivou medzinárodnou klímou pre export, dosahmi úverovej a hypotekárnej krízy v Spojených štátoch amerických.
V roku 2006 bolo postavených asi 90 tis. bytov, v roku 2008 to bude približne 50 tis. Pritom stavebníctvo sa podieľalo v minulosti na tvorbe HDP asi 15 percentami. Dnes sa očakáva pokles cien nehnuteľností o 20 -- 25 percent. Na porovnanie, napr. priemysel rástol asi 5 percent v hodnotovom vyjadrení roku 2007 a služby rástli o 6,4 percenta. Pritom export služieb možno smelo nazvať skutočným žiarivým lúčom ekonomiky, keď v minulom roku prekročili až 12 percent.
Verejný sektor čakajú reformy
Okolo predpovedí exportu služieb sa však vyskytujú určité pochybnosti. V roku 2009 by mohli byť po prvý raz prekonané importom služieb. Think-tank írskej vlády, ESRI v Dubline, napriek tomu očakáva, že služby sa budú podieľať v tomto a v budúcom roku na celkových exportoch opäť rozhodujúcimi percentami. Avšak, ako uvádza spoluautor komentára ekonomickej správy ESRI Allan Barrett, táto časť ekonomiky nie je dostatočne analyzovaná, a preto tieto údaje sa ešte môžu korigovať. Zároveň pripúšťa, že nárast exportu služieb o 8 mil. eur plánovaný na rok 2009 bol ekvivalentný k predpokladanému nominálnemu zvýšeniu hrubého domáceho produktu.
Bývalý eurokomisár Peter Sutherland patrí k tým, ktorí spochybňujú udržateľnosť írskej výkonnosti a požaduje, okrem reformy verejného sektora, aj zvýšenie výdavkov na vzdelanie a zároveň spoplatnenie štúdia na univerzitách.
V prehľade konkurencieschopnosti sa Írsko, podľa Svetového ekonomického fóra, umiestnilo na 22. mieste spomedzi 131 štátov. Výsledok ovplyvnili tri najproblematickejšie faktory: stav infraštruktúry, inflačné náklady a negatívny názor na vládnu byrokraciu.
Bertie Ahern odišiel skôr, ako sa v kuchyni rozhorelo. V tejto situácii sa Brianovi Cowenovi núka veľká príležitosť vyhovieť požiadavke na zodpovednosť. Nový premiér zdedil nižšie príjmy z daní, väčšie mzdy a pokles ekonomiky. Bude sa bude musieť vyrovnať aj s požiadavkami na väčšiu transparentnosť politického financovania, ako dôsledok okolností odstúpenia jeho predchodcu.
Keď sa ekonomika dostáva do útlmu, ľudia sú zakliesnení v dopravných zápchach, 12 mesiacov čakajú na nemocničnú hospitalizáciu, začnú politikom vo vyspelých štátoch klásť čoraz viac a naliehavejších otázok. Úlohou pre Cowena nebude iba oživiť keltského tigra, ale tiež prebudiť verejný sektor, nereformovaný počas úspešných rokov spolu s infraštruktúrou a priniesť nový štýl vládnutia.

Michal Rašo, spolupracovník HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 06:20