StoryEditor

Prezidentská búrka

07.08.2007, 00:00
V Indii vrcholia prípravy na veľkolepé oslavy 60. výročia nezávislosti. Na ceremóniách 15. augusta vystúpi aj nová prezidentka Pratibha Patilová (72). Nie všetky zložky obyvateľstva Indie ju však budú vnímať ako dôstojnú hlavu štátu. Vzdajú jej obvyklú úctu, ale pomyslia si svoje. Sú voči nej zbytočne zaujatí?

India, ktorá má vyše miliardy obyvateľov, často sama seba označuje za najväčšiu demokraciu na svete. Mnohí Indovia sú skromnejší a skeptickejší... Najľudnatejšia demokracia - áno, ale najväčšia?

Pôvodným povolaním právnička sa do 15. augusta určite nestihne zbaviť deprimujúceho prívlastku - protežantka -, ktorý jej prischol po tom, keď ju navrhli pred voľbami za kandidátku. Vybrala ju šéfka Indického národného kongresu Sonia Gándhiová, ktorá je najmocnejšou politickou osobnosťou Indie. Táto rodená Talianka a vdova po zavraždenom premiérovi Radžívovi Gándhim dávala pôvodne prednosť iným nominantom, ale Patilová sa ukázala ako vnútrokoalične najpriechodnejšia. Čo zavážilo, bola jej dlhoročná lojalita rodinnému klanu Gándhiovcov.

Do politického života na regionálnej úrovni v štáte Máháraštra vstúpila v roku 1962. Odvtedy sa pohybovala v legislatíve a exekutíve na miestnej i federálnej úrovni a naposledy zastávala post guvernérky štátu Radžastan. Žiadne voľby, v ktorých za tie roky kandidovala, neprehrala.

Naučila sa prijímať údery a vytvorila si hrošiu kožu. "Preslávila sa" viacerými neprimeranými výrokmi, ktoré jej kritici dosiaľ pripomínajú. Asi 15 percent indického obyvateľstva tvoria moslimovia a tí dnes prechádzajú na celom svete prehodnocovacími procesmi vo vzťahu k modernite, sekularizmu a náboženskému extrémizmu. Patilová ich nedávno rozdráždila kontroverzným tvrdením o historickom podnete k zahaľovaniu hláv žien v Indii.

Patilová nie je ortodoxnou hinduistkou a počas študentských rokov žila na tie časy liberálnym životným štýlom. Výborne hrala stolný tenis a v roku 1962 ju zvolili na Mooljee Jaitha College za kráľovnú krásy. To jej však dnes sotva niekto vyčíta. Čo jej majú za zlé, má vážnejší ráz. Osobne, alebo vďaka svojmu príbuzenstvu, sa zaplietla do afér spojených s korupciou, protekcionárstvom a do finančných škandálov. Nad jej hlavou visí podozrenie z nenáležitého chránenia svojho brata vyšetrovaného z vraždy. Alebo - keď bola ministerkou zdravotníctva v štáte Máháraštra, vyhlásila, že ľudia postihnutí dedičnými chorobami majú byť povinne sterilizovaní.

V každom prípade vstupuje do úradu s poškvrneným štítom a k tomu ako bábka - predĺžená ruka Soni Gándhiovej. Je logické, že si bude chcieť vylepšovať povesť neochvejným angažovaním sa za práva žien. Je prvou indickou prezidentkou, a pokiaľ sa nenamočí do nových káuz, mohla by na platforme ženských tém postupne prekročiť svoj ponurý tieň.
Ako prezidentka nemôže vylúčiť situáciu, že sa jej ústavné právomoci v momente zväčšia, ak by bola trebárs nútená na návrh vlády vyhlásiť výnimočný stav. Bez ohľadu na zaviazanosť voči Gándhiovcom by náhle mohla vlastnými rozhodnutiami usmerňovať ďalší osud Indie. Zaželajme sympatickým Indom, aby ich nesklamala.

Adrian Peter Pressburg, spolupracovník HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. júl 2024 09:19