StoryEditor

Poplačeme si za Lisabonom?

13.06.2008, 00:00

Lisabonská zmluva neobsahuje nič, čo by poškodzovalo írske národné záujmy, alebo zasahovalo do írskej ústavy. Odmietnutie ústavnej zmluvy by nepochybne vážne oslabilo postavenie Írska v Európe a zároveň by oslabilo pozíciu Európy vo svete. Prinajmenšom v krátkodobom horizonte. Čo sa teda môže stať, ak Írsko zmluvu odmietne? Je niekoľko alternatív. Predseda EK José Manuel Baroso je síce zdržanlivý, ale tvrdí, že "neexistuje plán B". Je niekoľko alternatív. Všetky sú nepríjemné.
Jednou je pridať protokol k zmluve ako reakciu na írske pochybnosti a požiadať ich, aby hlasovali opäť, tak ako vtedy, keď Írsko hlasovalo proti zmluve z Nice (2001) a Dánsko proti Maastrichtu (1992). Írsky premiér Brian Cowen, pre ktorého je referendum dôležitou skúškou, tvrdí, že takáto možnosť je vylúčená, po tom, čo Francúzsko a Holandsko dosiahli úplné "prekopanie" zmluvy.
Proti prepracovaniu zmluvy by sa zrejme nekompromisne postavili členské štáty, ktoré pristúpili na bolestivé kompromisy Lisabonu a ju nakoniec aj ratifikovali. Otvorili by sa všetky otázky z posledného kola (váha hlasov členských štátov, predsedníctvo, redukcia EK).
Treťou možnosťou je, napriek všetkému, ísť ďalej ako 26-ka a povedať Írsku: "Berte dokument taký, aký je, alebo jednoducho vystúpte." Všetci sú už otrávení nekonečnými debatami o inštitucionálnej reforme. Štvrtou možnosťou je neexistencia akejkoľvek zmluvy. Gordon Brown by mohol ušetriť Veľkú Britániu od napínavej ratifikácie a vyhnúť sa tlakom čoraz silnejších opozičných konzervatívcov.
Upustenie od Lisabonu by v podstate viedlo späť k platnosti zmluvy z Nice, čo by o. i. znamenalo, že EK bude zoštíhlená nie v roku 2014, ale už v roku 2009, Nemecko bude mať viac členov v parlamente, no a veľa úradníkov v Bruseli by si vydýchlo, lebo nebude znižovanie stavov. Veľa malých členských štátov má neutíchajúci odpor voči stálemu predsedníctvu, iní zasa namietajú náklady na bujnejúcu diplomatickú službu EÚ. Ďalší si myslia, že sa členské štáty neúmerne vzdávajú svojich právomocí v prospech Európskeho parlamentu. Za Lisabonskou zmluvou by nepadlo možno toľko sĺz, ako si mnoho z nás myslí.

Michal Rašo, spolupracovník HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 06:25