StoryEditor

Efektívnosť, ale aj bezpečnosť

26.09.2007, 00:00

Minulý týždeň prišla z Bruselu dobrá správa. Európska komisia schválila štyri operačné programy, a to: Informatizáciu spoločnosti, Dopravu, Technickú pomoc a Regionálny operačný program. Po augustovom schválení Národného strategického referenčného rámca je toto rozhodnutie veľmi dôležité z hľadiska naštartovania projektov v daných oblastiach. Čerpanie prostriedkov zo štrukturálnych fondov sa tak čoskoro stane skutočnosťou.
Systém využívania týchto zdrojov sa musí opierať o dva základné princípy: efektívnosť a bezpečnosť. Efektívnosť systému znamená, že riadenie využívania prostriedkov z európskych fondov má byť pružné a byrokracia spojená so schvaľovaním projektov a platieb nemá byť brzdou plynulého čerpania. Bezpečnosť systému znamená, že musíme mať vybudovanú vecnú aj inštitucionálnu infraštruktúru na to, aby sme predchádzali preplácaniu výdavkov, ktoré sa nakoniec ukážu ako neoprávnené s následkom vrátenia týchto prostriedkov do kasy Európskej komisie. Oba princípy musia byť skĺbené tak, aby tento systém bol dobre nastavený.
To, že nepodceňujeme stránku bezpečnosti, dokazuje prebiehajúci systémový audit, ktorého úlohou je preveriť všetky subjekty, ktoré budú tvoriť riadiacu infraštruktúru, či sú organizačne a personálne pripravené na riadenie eurofondov. Dôležité tiež je, aby prostriedky z EÚ boli využité čo najefektívnejšie, to znamená, aby ich využívanie podnecovalo rozvoj konkrétnych oblastí ekonomického života a aby tým vplývalo na ekonomický rast. Záleží tiež na forme, aká sa zvolí pri ich využívaní.
Vláda minulý týždeň schválila ďalší dôležitý dokument z tejto sféry, a to o využívaní aj návratných foriem v oblasti rizikového kapitálu v malom a strednom podnikaní. Výhodou tejto doplnkovej formy využívania prostriedkov z eurofondov je, že tento systém pracuje na obrátkovom princípe, čo znamená, že prostriedky budú k dispozícii aj po skončení druhého programového obdobia, teda aj po roku 2013.

František Palko štátny tajomník Ministerstva financií SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. júl 2024 06:07