StoryEditor

Protiraketová obrana a ruské nie

12.02.2007, 23:00
Autor:
Ivo SamsonIvo Samson

Práve v čase, keď českou demokratickou ľavicou (ČSSD) a jej historicky kompromitovaným ľavicovým spojencom v parlamente (KSČ) začínajú zmietať emócie vo veci vybudovania radiolokátorovej stanice, prišiel českým silám "mieru" a "sveta bez vojen" na pomoc nevítaný spolubojovník: Vladimír Putin.
Asi nikto nebude teraz ochotný vyvracať nasledujúce argumenty: Putin je predstaviteľ krajiny, ktorá vedie vojnu proti vlastnému obyvateľstvu na Severnom Kaukaze; je predstaviteľom štátu, ktorý v BR OSN doteraz vždy brzdil prijatie prísnych rezolúcií proti Iránu a jeho jadrovému programu; je prezidentom poslednej veľkej koloniálnej mocnosti súčasného sveta; je súčasne hlavou štátu, ktorý disponuje útočným balistickým potenciálom. Ruská intervencia v prospech českých bojovníkov za mier hromovo zaznela v sobotu 10. marca na v poradí už 43. bezpečnostnej konferencii v Mníchove. Tam sa ruský prezident pustil priamo do amerického unilateralizmu a nepriamo do bývalých satelitov ZSSR - Česka a Poľska.
Ruský hnev sa týka kontinuity amerického projektu protiraketovej obrany - Reaganových "hviezdnych vojen". Teda projektu, ktorý v polovici 80. rokov zlomil militaristickému Sovietskemu zväzu väzy.
USA sa obrátili na Českú republiku a na Poľsko s otázkou, či by na ich zvrchovaných územiach nemohli vybudovať akýsi "východoeurópsky" náprotivok protiraketovej obrany pred balistickými hrozbami. Ešte do prelomu rokov 2006/2007 nebolo jasné, ako sa uskutoční "deľba práce" medzi Českom a Poľskom. Systém má dve paralelné časti: radarovú základňu a protiraketovú základňu. Momentálne sa v Česku uvažuje o radarovej základni a v Poľsku o protiraketovej. "Protiraketové rakety" by teda mali byť v Poľsku, nie v ČR. Z Česka by tak v spolupráci s družicovým systémom vyšlo varovanie, že sa blížia "holubičky mieru" (ako to kedysi hovoril Karel Kryl), z Poľska by sa na tie stvorenia strieľalo tak, aby boli zničené v strednej fáze letu (ide celkovo rádovo asi o dvadsať minút od odpálenia až po zostupnú fázu). Týka sa to rakiet stredného doletu (dolet od asi 1 000 do približne 5 000 kilometrov) a o medzikontinentálne rakety (nad 5 000 kilometrov). Tak to vidíme my, laici. Účinnosť protiraketovej obrany však niektorí experti v samotných USA nevidia jednoznačne. Zvláštne, že spochybňujú len jej obranný efekt (zatiaľ), nie samotný obranný účel.
V západnej Európe majú USA už podpísané zmluvy o radarovom systéme s Dánskom a Veľkou Britániou, na svojom vlastnom území (na Aljaške aj v Kalifornii) sú už "antiholubičky mieru" rozmiestnené. USA oficiálne tvrdia, že tento systém nie je zameraný proti Rusku. Autor tohto článku rád verí, že je to tak. Rusko je predsa strategický spojenec USA! Súčasne je však čistota tohto amerického tvrdenia sporná. Veď kto by už v USA veril postboľševikovi? Protiraketová obrana je myslená ako obrana pred radikálnymi islamskými štátmi. Ale táto obrana bude slúžiť aj proti recidíve ruského imperializmu. Prečo to Putinovi vopred prekáža, ak nie je recidivista?
A prečo to prekáža bojovníkom proti obrane v Česku? USA si tak trochu zahrali s ich "idealizmom". Hrubo - tak ako to len Američania vedia - sklamali borcov za chudobu v hrdosti aj nedočkavých biznismanov. Veľvyslanectvo USA už koncom minulého roka vyhlásilo, že náklady na radarovú stanicu si musí zaplatiť Česko samo. Ide predsa o jeho bezpečnosť, nie o americkú. USA nezaplatia žiaden nájom a ani nijakú paušálnu sumu. O to sa musí postarať ČR. Poskytnutie územia na radarovú stanicu nebude mať vôbec nijaký vplyv na rozhodovanie o zrušení vízovej povinnosti. A české firmy budú môcť hrať maximálne úlohu subdodávateľov, ak "obstoja v konkurencii". A je to. Sprcha pre konzumných idealistov nemohla byť chladnejšia.
Nový minister zahraničia Karel Schwarzenberg odpálil Putinovu nahrávku na smeč hneď minulú sobotu: "Česká republika sa rozhodne zvrchovane." Rozumej - Rusi "nám, Čechom", nebudú diktovať, čo máme robiť, ruský diktát je "pasé". Vidno, že ten "echtovný" Čech Schwarzenberg predsa len pochádza z diplomatickej šľachtickej rodiny, ktorá Čechov tak trochu pozná.

Ivo Samson, Výskumné centrum SPFA

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. jún 2024 06:53