StoryEditor

Ďalší aktér bankovej superlúpeže je za mrežami

27.06.2006, 00:00
Marocká polícia zatkla v Rabate ďalšieho Brita podozrivého z najväčšej lúpeže v hotovosti v dejinách Veľkej Británie. Vo februári 2006 sa zatknutý muž priamo podieľal na ukradnutí rekordných 53 miliónov libier, čo sú takmer 3 miliardy slovenských korún.

Marocká polícia zatkla v Rabate ďalšieho Brita podozrivého z najväčšej lúpeže hotovosti v dejinách Veľkej Británie. Vo februári 2006 sa muž priamo podieľal na ukradnutí rekordných 53 miliónov libier (takmer 3 miliardy slovenských korún) z banky neďaleko Kentu. S údajným lupičom zatkli policajti aj ďalších troch mužov, ktorých však nehľadali kvôli lúpeži. Podľa Maročanov akcia bola nebezpečná, ale precízne pripravená. Štvorica práve nakupovala, keď okolo nej stiahlo slučku viac ako 50 policajtov. Zatknutí sú údajne špecialisti v bojovom umení a používaní zbraní. Už čoskoro priameho účastníka lúpeže v anglickom Kente vydajú z Maroka do Londýna. Britská polícia pri vyšetrovaní úctyhodne veľkej lúpeže spolupracuje aj s tajnou službou. Veď za odhalenie rekordnej lúpeže vypísala poškodená banka aj rekordne vysokú odmenu - dva milióny britských libier.

Ako preprať miliardy
Z lúpeže je už obvinených sedem ľudí, ale doteraz sa podarilo z ukradnutej sumy nájsť necelých 20 miliónov libier. Ďalších 33 miliónov je nevedno kde. Použiť taký balík peňazí je však praktický nemožné. Jediným spôsobom je nečisté milióny preprať. Pri takej vysokej sume je však aj to viac ako komplikované.
Za nečistú hotovosť je napríklad takmer nemožné kúpiť si Ferrari. Ak by ste za toto auto chceli v obchode zaplatiť viac ako 10-tisíc librami v hotovosti, stanete sa ihneď tŕňom v oku finančnej polícii. Jednu Britku začali dokonca vyšetrovať po tom, ako si chcela v hotovosti vložiť na stavebné sporenie našetrených 300-tisíc libier.
Najjednoduchšie je preprať peniaze vo finančných spoločnostiach v Afrike alebo v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. A práve v africkom Maroku teraz zadržali jedného z aktérov rekordnej britskej lúpeže. Nedá sa vylúčiť, že sa tam pokúšal legalizovať ukradnuté peniaze. Podľa zdrojov z podsvetia pri takej veľkej koristi ponúkajú zločinci až 30 percent z lupu za ich legalizáciu.

Mozog lúpeže
Paradoxné je, že celú lúpežnú akciu naplánoval už takmer 60-ročný milionár John Fowler. Fowler sa živí predajom áut, má rozsiahly pozemok s bazénom a tenisovými kurtami. Iba hodnotu usadlosti odhadujú realitní odborníci na 100 miliónov korún. To však nie je všetko. Vlastní aj vilu v Španielsku a niekoľko ďalších nehnuteľností v južnom Anglicku. Trojnásobný otec tvrdí, že sa k majetku dopracoval sám a tvrdou prácou.
Na lúpeži sa zúčastnilo najmenej 10 ľudí so zbraňami a niekoľkými autami vrátane kamióna. Páchatelia prezlečení za policajtov najskôr uniesli riaditeľa peňažného ústavu, jeho ženu a syna. Všetkých priviezli na miesto činu. Pohrozili, že ublížia žene a synovi, ak finančník nebude spolupracovať. Bez preliatia kvapky krvi sa gang dostal cez bezpečnostné systémy a zneškodnil 15 členov ochranky. Zlodeji strávili na mieste viac ako hodinu a potom rukojemníkov prepustili. Džentlmenským správaním, výškou ulúpenej sumy peňazí a faktom, že nikoho pri akcii nezranili, si vyslúžili aj sympatie niektorých Britov.

Kamión, v ktorom si páchatelia odviezli z banky rekordných 53 milónov libier. Snímka TASR/AP

01 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO 02 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyššie cestovné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/infografika, menuAlias = infografika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 13:17