Panama CityReuters
StoryEditor

Cez banku Penty si ekvádorský biznismen prelial stotisíc dolárov, priznal to

14.04.2016, 15:26
Autor:
chocho
Ekvádorský podnikateľ chcel časť zo zisku svojej stavebnej firmy vyviesť z jeho rodnej krajiny, aby sa tak vyhol zdaneniu.

Juhoamerický biznismen prelial 100-tisíc dolárov (takmer 89-tisíc eur) cez Privatbanku, ktorá patrí finančnej skupine Penta. Priznal sa, že cieľom bolo vyhnúť sa plateniu daní. O prípade informuje portál Aktuality.sk.

Firma Mossack Fonseca, preslávená najmä škandálom s názvom Panama Papers - únik zoznamu zákazníkov tejto firmy podozrivých z daňových únikov a prania špinavých peňazí - dostala v októbri 2014 objednávku od nového klienta.

Chcel sa vyhnúť plateniu daní

Marco Vallejo, ekvádorský podnikateľ, chcel časť zo zisku svojej stavebnej firmy JIMEX vyviesť z jeho rodnej krajiny, aby sa tak vyhol zdaneniu.

V internom dokumente regionálneho manažéra Mossack Fonseca v Ekvádore, Pabla Paredésa, sa píše, že „spoločnosť JIMEX má tento rok značný hospodársky prebytok a jej cieľom je znížiť svoj zisk cez refakturačný proces."

Z dokumentov uniknutých vrámci medializovaného škandálu, ktorým sa podrobne zaoberá České centrum pre investigatívnu žurnalistiku, vyplýva, že Vallejo to urobil cez slovenskú firmu Latem Trading.

Podľa zistení portálu Aktuality.sk mal následne preliať vyše 100-tisíc dolárov cez slovenskú Privatbanku patriacu finančnej skupine Penta.

100-tisíc dolárov predstavuje v Ekvádore veľká sumu peňazí. Priemerný plat totiž nie je ani tri doláre na hodinu.

Pozrite si aj rozhovor s jednou z najznámejších daňových poradkýň Renátou Bláhovou v HNtelevízii o daňových rajoch:

Prvý pokus cez Švajčiarsko

V stanovisku Valleja napísal: "S hlbokým zahanbením priznávame túto veľkú chybu, ktorá sa stala jediný krát.“

Pôvodne mal Vallejo v pláne peniaze preliať cez Švajčiarsko. Holandská auditorská spoločnosť Infintax, s ktorou právnici Mossack Fonseca úzko spolupracovali, najskôr navrhla, aby Vallejove peniaze išli cez účet firmy Yousee v švajčiarskej banke Hypposwiss. To sa však nepodarilo. Následne mu teda navrhli, aby to skúsil cez slovenský Latem Trading.

Vallejovi sa však mala vrátiť o osem percent nižšia suma. Takú výšku totiž mala marža firiem Mossack Fonseca a Infintax za celú operáciu.

Slovenská firma Latem Trading pritom však nezahrnula obchod s Vallejom ani do svojho účtovníctva. V roku 2015 firma priznala celkové tržby 25-tisíc eur.

Na kauze Panama Papers spolupracuje s Českým centrom pre investigatívnu žurnalistiku sedem slovenských médií: Aktuality.sk, denník SME, denník N, Hospodárske noviny, týždenník Trend, RTVS a televízia Markíza. Príbeh ekvádorského podnikateľa Marca Valleja a Privatbanky spracovali Aktuality.sk. 

01 - Modified: 2023-12-19 11:15:55 - Feat.: - Title: Aj dvere tam majú zo zlata. Osud ríše Inkov spečatili správy o neuveriteľnom bohatstve, ktorým oplýva 02 - Modified: 2023-12-07 09:56:06 - Feat.: - Title: Vyše pol milióna utečencov prešlo tento rok cez močiare z Kolumbie do Panamy 03 - Modified: 2023-11-08 18:14:12 - Feat.: - Title: Protesty proti predĺženiu ťažby medi v Paname majú po troch týždňoch prvé obete 04 - Modified: 2023-07-18 18:26:51 - Feat.: - Title: Panamský exprezident dostal 11 rokov väzenia za pranie špinavých peňazí 05 - Modified: 2023-06-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Panamský prieplav sužuje nedostatok vody. Obmedzenie ponoru lodí ohrozí obchod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:10