Mossack a Fonseca
StoryEditor

Materialisti, ktorí vytvorili monštrum. A vymysleli niektoré daňové raje

08.04.2016, 00:00
Spoločnosť Mossack Fonseca, ktorej uniknuté dokumenty sú stredobodom kauzy Panama Papers, si niektoré daňové raje vytvorila sama.

Nebyť whistleblowera, ktorý vyniesol novinárom milióny dokumentov o klientoch a podnikateľoch panamskej spoločnosti Mossack Fonseca, zostali by jej zakladatelia Jürgen Mossack a Ramón Fonseca Mora svetu neznámymi, a tým pádom nenápadnými panamskými prominentmi. Ich firme, ktorá patrí do pätice najväčších zriaďovateľov štruktúr v daňových rajoch na svete, sa po desaťročia darilo držať v ústraní i napriek tomu, že jej klientmi boli ostro sledovaní ľudia vrátane brutálnych narkobarónov.

Až do vypuknutia kauzy označovanej ako Panama Papers, v ktorej sa prevalilo, ako svetoví štátnici, biznismeni či športové aj herecké celebrity ulievajú do daňových rajov miliardy dolárov, bol profil oboch pánov "usporiadaný" s niekoľkými drobnými „pikoškami“.

Starší z nich - Jürgen Mossack - sa narodil v Bavorsku v roku 1948 a pikantný na ňom až doteraz bol len osud jeho otca. Ten bol nízko postaveným dôstojníkom nacistických oddielov SS. Po vojne, keď sa aj s rodinou odsťahoval do Panamy, ponúkol svoje služby Američanom - konkrétne výzvednej službe CIA. Jürgen vyštudoval medzitým úspešne právo a odišiel na dvojročnú prax do Londýna.

Smotánka s vplyvom v politike

Po návrate v 70. rokoch založil svoju firmu na právne poradenstvo práve pre správu majetku veľmi dobre zabezpečených zákazníkov, ktorá sa neskôr zlúčila s Fonsecovou spoločnosťou a vytvorila začiatkom 80. rokov dnes už svetovo známy podnik Mossack Fonseca.

Ako renomovaný právnik patrí Mossack, okrem iného majiteľ súkromnej helikoptéry, jachty alebo zbierky zlatých mincí, medzi panamskú smotánku a v posledných rokoch bol napríklad súčasťou expertného orgánu na zahraničné vzťahy.

Panamský rodák Fonseca je o štyri roky mladší. V mladosti bol idealistom a chcel podľa svojich slov „zmeniť svet“. Dokonca pracoval aj v Ženeve pre OSN. Túto svoju idealistickú stránku zrejme vybíja vo svojej literárnej tvorbe – a nejde o nejaký brak, za svoje romány je dvojnásobným držiteľom najstaršej panamskej literárnej ceny.

Svoje ambície realizuje aj v politike. Patrí k pohlavárom vládnej strany Partido Pan Amista prezidenta Juana Carlosa Varelu, ktorému bol aj blízkym poradcom. Po škandále brazílskej pobočky svojej firmy, ktorá sa priplietla do kauzy prania špinavých peňazí, ale z tejto role radšej minulý mesiac odstúpil. Ako sám priznal, časom sa z neho stal materialista, ktorý sa stará o blaho svojej rodiny.

Vynašli daňové raje

S Mossackom sa od začiatku sústredene starajú o blaho svojich klientov. Ako kedysi v Nemecku narodený Fonsecov partner vyhlásil, svojím spojením v 80. rokoch „stvorili monštrum“. Monštrum, ktoré v podstate viacero daňových rajov vynašlo. V druhej polovici 80. rokov totiž pre svojich zákazníkov objavili čaro Britských Panenských ostrovov. Raj s anonymnými akciami, daňovou slobodou a absolútnou diskrétnosťou. Podľa uniknutých dokumentov, ktoré Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ) spracovávalo vyše roka, v tejto „zasľúbenej krajine“ malo svoje sídlo vyše stotisíc firiem, ktoré Mossack Fonseca vytvorila pre svojich klientov. Teda vyše 40 percent.

Ale nespoliehali sa len na Karibik. V roku 1994 si sami vytvorili svoj maličký raj. Konkrétne na miniatúrnom ostrove Niue s menej než dvoma tisíckami obyvateľov, ktorý patrí do voľného zväzku s Novým Zélandom. Pomohli tamojšiemu národu vytvoriť komplexnú legislatívu a zabezpečili si tak na dvadsať rokov exkluzívne právo vytvárať na ostrove offshorové štruktúry.

Ostrovným úradom navyše neprekážala ani registrácia vykonávaná v azbuke či v čínskych znakoch, čím sa stali tamojšie služby vyhľadávané zo strany ruskej a čínskej klientely.

Slučka sa začala sťahovať

Došlo to až tak ďaleko, že zisk z aktivít Mossack Fonseca predstavoval pre ostrovný rozpočet až 1,6 milióna dolárov ročne, pričom tamojšia vláda za rok spotrebuje asi dva milióny. Nič však netrvá večne a túto „bonanzu“ panamským právnikom znepríjemnili americké daňové úrady natoľko, že v roku 2003 tamojší biznis v podstate pre firmu Mossack Fonseca prestal existovať.

Ale panamskí podnikatelia sú veľmi flexibilní. Z Niue sa presunuli na neďalekú Samou. A podobnú pružnosť ukázali napríklad v roku 2005, keď aj Britské Panenské ostrovy prestali byť tak „in“ - zrušili totiž anonymné akcie na doručiteľov. Skrátka preniesli biznis späť do Panamy, prípadne ponúkli záujemcom, ktorým sa pevninský štát nepáčil, ostrovnú Anguillu. Ich biznis narástol natoľko, že firma zamestnáva okolo 550 ľudí po celom svete. Má aj svoju českú vetvu s českou e-mailovou adresou. Napriek tomu sa pomaly slučka okolo Mossack Fonseca sťahovala.

Na Britských Panenských ostrovoch dostala firma v uplynulých rokoch niekoľko pokút za porušenie pravidiel zameraných proti praniu špinavých peňazí. Po jej aktivitách ide justícia v Spojených štátoch a takisto na jej zamestnancov narazili pri preverovaní aktivít bánk aj nemecké úrady. Uniknuté dokumenty sú však pre podnikanie tejto panamskej spoločnosti oveľa závažnejšie než jednotlivé vyšetrovania po svete. Pretože – nedokázala ustrážiť dôverné dáta svojich klientov.

01 - Modified: 2023-12-19 11:15:55 - Feat.: - Title: Aj dvere tam majú zo zlata. Osud ríše Inkov spečatili správy o neuveriteľnom bohatstve, ktorým oplýva 02 - Modified: 2023-12-07 09:56:06 - Feat.: - Title: Vyše pol milióna utečencov prešlo tento rok cez močiare z Kolumbie do Panamy 03 - Modified: 2023-11-08 18:14:12 - Feat.: - Title: Protesty proti predĺženiu ťažby medi v Paname majú po troch týždňoch prvé obete 04 - Modified: 2023-07-18 18:26:51 - Feat.: - Title: Panamský exprezident dostal 11 rokov väzenia za pranie špinavých peňazí 05 - Modified: 2023-06-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Panamský prieplav sužuje nedostatok vody. Obmedzenie ponoru lodí ohrozí obchod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:50