Josef MonsportMafra
StoryEditor

Prípad z obrieho daňového úniku. Český právnik je miliardár a nevie o tom

07.04.2016, 12:37
Autor:
mormor
V kauze Panama Papers sa uvádza ďalšie známe české meno. Advokát Josef Monsport, ktorý zastupuje i rôzne kontroverzné mená v českej politike, je spájaný s megaškandálom pre e-mail.

Meno českého advokáta Josefa Monsporta figuruje v dokumentoch niekoľkých schránkových firiem z Tichomoria. Keď niekto z vplyvných ľudí biznisu či politiky potrebuje právnika v kontroverznej kauze, často sa objaví na jeho strane práve tento právnik, píšu Lidovky.cz

Advokát a prednovembrový prokurátor Josef Monsport aktuálne zastupuje napríklad olomouckého podnikateľa Ivana Kyselého, ktorého polícia zatkla v akcii Vidkun, zameranej proti klientelizmu v najvyšších radoch olomouckej politiky, biznise a policajných zborov. Obhajoval  – a úspešne – aj exministra obrany Martina Bartáka v prípade údajnej korupcie pri nákupe armádnych tatroviek.

Sám Monsport na seba vie strhnúť pozornosť. Napríklad keď chcel ako konkurzný správca vytunelovanej stavebnej spoločnosti H-System vysťahovať niekoľko desiatok jeho bývalých klientov z ich domovov, ktoré chcel zaradiť do konkurzu.

A Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ) v spolupráci s Českým centrom pre investigatívnu žurnalistiku príbeh, ktorý je spájaný s jeho menom, použilo v kauze Panama Papers ako vzorový pre popísanie toho, ako sa komplikované štruktúry z daňových rajov dajú použiť k tunelovaniu fungujúcich firiem. Monsport má teraz medzinárodnú pozornosť. Objavil sa ako jeden z tristo Čechov na zozname ľudí, pre ktorých panamská spoločnosť Mossack Fonseca zakladala offshorové štruktúry.

Z dát podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku vyplýva, že elitný český právnik figuruje v troch firmách, ktoré obstarala americká spoločnosť Waberia Consulting LLC u panamského špecialistu na daňové firmy Mossack Fonseca.

Monsport: Poznám to zo školy

Dôležité v príbehu sú dve z troch firiem zakúpených u Mossack Fonseca. Ide o Integ S. A. a Kynsberg Trading. Obe so sídlom v tichomorskom ostrove Samoa, jedna založená v januári 2013 a druhá v októbri v tom istom roku.

„O ostrove Samoa som naposledy počul na gymnáziu. Odporúčam, než niečo vypustíte von, poriadne si preveriť, či v procese nedošlo ku skomoleniu mena. Alebo či nejde o môjho otca, ktorý už nežije,“ poprel pre web Investigace.cz Monsport. Podľa jeho slov nemá s firmami z daňových rajov, vedených pod jeho menom, absolútne nič spoločné.

Adresa v dokumentoch k akciám uvedených v offshorových spoločnostiach korešponduje s tou, ktorú Monsport uvádza v obchodom registri ako konkurzný správca niekoľkých firiem. Je možné, že bol ako vlastník zapísaný bez svojho vedomia a súhlasu. Je potrebné ešte pripomenúť, že založiť si offshorové štruktúry nie je samo o sebe znakom nelegálneho konania.

Rajská finta

Príbeh z uniknutých dokumentov z firmy Mossack Fonseca, v ktorých figurujú spoločnosti, je však farebnejší než len bežné zakladanie spoločnosti v daňových rajoch.

Najskôr ani nebol Monsport vedený ako akcionár týchto spoločností. Až v roku 2014 sa v e-maile Waberia dožaduje úprav zakladateľských dokumentov, a to tak, že obom firmám bude zvýšený základný kapitál z 50 tisíc dolárov na 50 miliónov a jediným akcionárom oboch bude práve Josef Monsport, keď v každej bude mať päť akcií po desať miliónov dolárov.

„Dôvodom zvýšenia kapitálu je vytvoriť dojem ekonomicky silnej skupiny, obe firmy budú využité pre holdingovú štruktúru,“ píše podľa servera Investigace.cz v uniknutom e-maile Waberie poslanom do Mssack Fonseca. Zároveň si americká firma vyžiadala dokumenty, v ktorých je potvrdené, že firmy nemajú uzavreté žiadne zmluvy, aktíva ani záväzky. Takže nič nerobia. A do tretice: Waberia požadovala, aby sa uvedené zmeny antedatovali do roku 2013.

Aféra Panama: koho majetok obnažila?

Udivilo to i panamských zakladateľov štruktúr a pýtali sa prečo. Odpoveď potom osvetľuje, k čou mali firmy s fiktívnym kapitálom o sto miliónov dolárov - v aktuálnom kurze 2,37 miliardy korún – slúžiť.

Firmy s navýšeným kapitálom mali hrať úlohu platidla pri nákupe nešpecifikovanej slovenskej spoločnosti. A to nasledovne: navýšenie kapitálu v roku 2013 bude v súlade s účtovníctvom nemenovanej maltskej firmy. A tá potom za nákup skutočnej slovenskej firmy zaplatí samojskou spoločnosťou. Tá má byť potom nasledovne vlastnená slovenskou firmou, popísal inkriminovanú korešpondenciu web Investigace.cz.

Tento zložitý a zdanlivo nepochopiteľný mechanizmus môže mať celkom legálne vysvetlenie, ale môže byť aj jednou z možností, ako tunelovať skutočné firmy, ktorých vlastníkom môže byť a spravidla býva i sám tunelár.

01 - Modified: 2023-12-19 11:15:55 - Feat.: - Title: Aj dvere tam majú zo zlata. Osud ríše Inkov spečatili správy o neuveriteľnom bohatstve, ktorým oplýva 02 - Modified: 2023-12-07 09:56:06 - Feat.: - Title: Vyše pol milióna utečencov prešlo tento rok cez močiare z Kolumbie do Panamy 03 - Modified: 2023-11-08 18:14:12 - Feat.: - Title: Protesty proti predĺženiu ťažby medi v Paname majú po troch týždňoch prvé obete 04 - Modified: 2023-07-18 18:26:51 - Feat.: - Title: Panamský exprezident dostal 11 rokov väzenia za pranie špinavých peňazí 05 - Modified: 2023-06-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Panamský prieplav sužuje nedostatok vody. Obmedzenie ponoru lodí ohrozí obchod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:22