Reuters
StoryEditor

Putin, Mubarak či Asad. Obrovský únik dokumentov ukazuje, ako mocní ukrývajú svoje peniaze

03.04.2016, 21:18
Autor:
TASRTASRhašhaš
Z právnickej firmy v Paname uniklo viac ako 11 miliónov dokumentov, ktoré ukazujú praktiky daňových rajov.

Obrovský únik 11,5 milióna dokladov z právnickej firmy so sídlom v Paname odhalil podľa nemeckých novín Süddeutsche Zeitung, ako bohatí a mocní ľudia tohto sveta, vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina, ukrývajú svoje peniaze v daňových rajoch.

Z uniknutých dokumentov vyplýva, že ľudia z úzkeho okruhu najbližších Putinových dôverníkov v uplynulých rokoch za konšpiratívnych okolností preprali cez schránkové firmy viac ako dve miliardy dolárov. Celkovo sa im tak malo podariť vyviezť do zahraničia stovky miliónov dolárov. Medzi 200-tisíc off shore  firmami, ktoré podľa dokumentov mala pomôcť založiť panamská právnická kancelária Mossack Fonseca, boli niektoré napísané na mená Putinových blízkych.

Krstný otec Putinovej dcéry
Medzi nimi hrá kľúčovú úlohu najmä Sergej Roldugin, známy violončelista, ktorý bol v roku 1985 krstným otcom Putinovej najstaršej dcéry Marie. Práve Roldugin má stáť v centre spletitej siete schránkových firiem, ktorých stopy vedú k šéfovi Kremľa. Tieto firmy mali vlastniť akcie a opcie najväčších ruských firiem.

Okrem toho sa ich majetok mal rozmnožovať pravdepodobne fiktívnymi obchodmi. Dôležitú úlohu mal pri týchto transakciách zohrávať spolupracovník banky Rossija, ktorú americké tajné služby považujú za Putinovu inštitúciu. Aj preto sa po ruskej anexii Krymu pred vyše dvoma rokmi ocitla na čiernom sankčnom zozname.

K akcionárom banky Rossija patrí aj spomínaný Roldugin. Na čiernej listine USA sú pritom aj ďalší Putinovi blízki, ktorí sa v uniknutých dokumentoch objavujú pri menách schránkových firiem.Z uniknutých dokumentov vyplýva, že ľudia z úzkeho okruhu najbližších Putinových dôverníkov v uplynulých rokoch za konšpiratívnych okolností preprali cez schránkové firmy viac ako dve miliardy dolárov.

Z politických elít sa tu vyskytuje aj ukrajinský prezident Petro Porošenko či členovia čínskeho politického vedenia. Firmy z daňových rajov majú mať prepojenia aj na rodinu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. 

Bez problémov so zákonom
Podľa BBC uniklo vyše 11 miliónov dokladov z panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca. Médiá ich preto začali prezývať Panama Papiers (Panamské papiere). Ukazujú, ako táto spoločnosť pomáhala svojim klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní.

Firma Mossack Fonseca uvádza, že počas 40 rokov fungovala bez najmenšej pripomienky a nikdy nebola obvinená z prekročenia zákona.

Špeciálny poplatok
Medzi špeciálnymi službami firmy bolo aj pranie nelegálne nadobudnutých peňazí. Za špeciálny poplatok, 10 percent z celkovej sumy, bola schopná peniaze prehnať cez sieť firiem tak, aby vyzerali ako bežná transakcia. 

Na to mala spoločnosť tisíce firiem a dosadených riaditeľov. Za celý čas pôsobenia ich zaregistrovala viac ako 52 tisíc. Najvyťaženejšia bola Adelina Mercedes Chavarria de Estribi, ktorá je šéfkou takmer dvoch tisíc firiem. 

Firma z emisnej kauzy
Web investigace.cz upozorňuje aj na české biele kone. Medzi nimi je Jana Lutken, ktorá je na Slovensku známa ako konateľka firmy z emisnej kauzy Interblue Group. 

K Česku má z rozsiahleho zoznamu klientov okrem toho väzbu 283 mien ľudí či firiem. Objavuje sa aj napríklad zmienka o niekdajšej českej banke eBanka (teraz je zlúčená s Raiffeisenbank) ako o inštitúcii, kde svojich klientov "zbytočne" nepreverujú, píšu Lidovky.cz.

Podľa webu investigace.cz, ktorý s Medzinárodným investigatívnym konzorciom spolupracuje, sa v zoznamoch objavujú miliardári na čele s najbohatším Čechom Petrom Kellnerom. Figuruje v nich vraj aj meno Daniela Křetínskeho, popredného hráča v energetike a majiteľa futbalovej Sparty, alebo Petra Speychala, vládcu skupiny ČKD a hokejovej Sparty.

Diktátori aj vládcovia
Doklady, ktoré unikli do médií, ukazujú jej spojenie so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov. Získali ich nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré ich odovzdali Medzinárodnému konzorciu investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone a ďalším 107 médiám v 78 krajinách sveta, aby ich analyzovali. Sú medzi nimi aj BBC Panorama a denník Guardian. BBC nepozná totožnosť zdroja, ktorý ich poskytol.

Doklady prinášajú informácie o 214.000 tajných offshore spoločnostiach, naviazaných napríklad na rodiny a spolupracovníkov bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka, zvrhnutého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího či sýrskeho prezidenta Bašára Asada a mnohých ďalších.

Podľa BBC odhaľujú tiež prepieranie peňazí ruskou bankou, ktoré zahŕňa blízkeho priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina a nekalé praktiky islandského premiéra Sigmunda Gunnlaugssona v roku 2007.

01 - Modified: 2023-12-19 11:15:55 - Feat.: - Title: Aj dvere tam majú zo zlata. Osud ríše Inkov spečatili správy o neuveriteľnom bohatstve, ktorým oplýva 02 - Modified: 2023-12-07 09:56:06 - Feat.: - Title: Vyše pol milióna utečencov prešlo tento rok cez močiare z Kolumbie do Panamy 03 - Modified: 2023-11-08 18:14:12 - Feat.: - Title: Protesty proti predĺženiu ťažby medi v Paname majú po troch týždňoch prvé obete 04 - Modified: 2023-07-18 18:26:51 - Feat.: - Title: Panamský exprezident dostal 11 rokov väzenia za pranie špinavých peňazí 05 - Modified: 2023-06-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Panamský prieplav sužuje nedostatok vody. Obmedzenie ponoru lodí ohrozí obchod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:15