StoryEditor

Porošenko: Rusi sa nás snažia ekonomicky udusiť, ale neuspejú

01.01.2016, 08:52
Autor:
ČTKČTK

Rusko sa snaží "ekonomicky udusiť" Ukrajinu zavedením zákazu dovozu ukrajinských potravín, ale neuspeje. Uviedol to ukrajinský prezident Petro Porošenko vo svojom novoročnom prejave. "Rozhodnutie Moskvy uzavrieť trhy pre ukrajinské tovar, silná ekonomická agresia, je ďalšou súčasťou hybridnej vojny proti nám. Nemohli nás dobyť útokom, tak sa snažia udusiť nás ekonomicky a rozvrátiť sociálne. Ale nič z toho sa im nepodarí!" zdôraznil.

"Za niekoľko rokov si vynahradíme obrovské škody, ktoré Rusko spôsobilo Ukrajine," povedal Porošenko o dôsledkoch dohody o voľnom obchode s Európskou úniou, ktorá práve vstupuje do platnosti a ktorá Moskvu viedla k uvaleniu sankcií proti Ukrajine.

Urajinský prezident vyzval k tomu, aby si krajina tento rok "široko otvorila dvere do Európy" a získala čo najviac európskych investícií. Zdôraznil tiež dôležitosť potláčania korupcie.

"Sme múdrejší a silnejší"

Za uplynulý rok sa Ukrajinci podľa hlavy štátu stali nielen staršími, ale aj múdrejšími a silnejšími. Dôležité je však vytrvať, aby zvíťazili. Kyjev a Západ obviňujú Moskvu, že predvlani na jar anektovala Krym a rozpútala proruské povstanie v Donbase na východe Ukrajiny v odvete za zvrhnutie proruského prezidenta Viktora Janukovyča a príklon k Západu.

Hoci Kremeľ ruské zasahovanie popiera, mnoho Ukrajincov konflikt v Donbase, ktorý si vyžiadal vyše 9-tisíc mŕtvych, považuje za vojnu vedenú Ruskom proti ich krajine.

Porošenko poďakoval ukrajinským vojakom, ktorí namiesto pri sviatočnej tabule trávia Nový rok v studených zákopoch. "Hrdinom sláva! Nech žije Nový rok! Nech prinesie mier, šťastie a hojnosť! Sláva Ukrajine!" zvolal prezident.

Vývoz potravín do Ruska sa prepadol

Podľa údajov ukrajinského ministerstva poľnohospodárstva vývoz potravín do Ruska už počas desiatich mesiacov uplynulého roka vinou predchádzajúcich ruských obmedzení poklesol z takmer miliardy dolárov v rovnakom období predchádzajúceho roka na zhruba štvrtinu.

Už v roku 2014 sa oproti predchádzajúcemu roku ukrajinský export poľnohospodárskych výrobkov a potravín do Ruska zmenšil na polovicu. Súčasne vývoz ruského poľnohospodárskeho a potravinárskeho tovaru na Ukrajinu poklesol asi o pätinu.


 

01 - Modified: 2007-12-21 05:48:00 - Feat.: 0 - Title: Social Insurance Law Amendment to Take Effect in Full Wording
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:41