StoryEditor

Ropa robí nečakané problémy a rubeľ je v rekordnom kŕči. Putina čaká ťažký rok

31.12.2015, 17:31
Autor:
ČTKČTKpebpeb
Ruská vláda očakáva, že ekonomika budúci rok porastie. Ak sa však cena ropy výrazne nezotaví, musí rátať s ďalším prepadom.

Ruskú ekonomiku, ktorá je už dlho v recesii, čaká ďalší náročný rok. Predpovedá to tamojší minister financií Anton Siluanov. Ekonomika sa do hlbokej recesie dostala vplyvom prepadu cien ropy a protiruských sankcií. Práve prepad cien ropy a ťažkosti ekonomiky trápia aj rubeľ, ktorý od začiatku tohto týždňa nepretržite klesá. K americkému doláru zostúpil dnes na nové minimum za posledný rok.

Závislosti ruskej ekonomiky

"Budúci rok nebude ľahký," pripustil podľa agentúry AFP Siluanov. "Najnovšie odhady ukazujú, že ceny našich hlavných exportných artiklov by mohli byť nižšie, než sa predpokladalo," vysvetlil minister, ktorého citovala agentúra AFP.

Ruská ekonomika je závislá na cenách hlavného vývozného tovaru, čo je zemný plyn a ropa. Vývoz uhľovodíkov tvorí viac ako polovicu príjmov v ruskom štátnom rozpočte. Ropa ale kvôli celosvetovému previsu ponuky nad dopytom od polovice minulého roka zlacňuje. Barel severomorskej ropy Brent, ktorá je považovaná za globálne meradlo, stojí približne 37 dolárov a ďalšie typy ropy, vrátane tej ruskej, sú na tom podobne. Rusko v odhadoch na budúci rok počíta s cenou 50 dolárov za barel.

Škrtanie v štátnej správe

Vláda v Moskve už pristúpila k výraznému znižovaniu počtu zamestnancov v štátnej správe a v zdravotníctve, aby mohla pokračovať v podpore automobilového priemyslu, bankovníctva a ďalších sektorov, ktoré sa dostali do problémov následkom lacnej ropy aj vplyvu medzinárodných sankcií, uvalených na Rusko kvôli jeho politike voči Ukrajine.

Ruská ekonomika klesne tento rok podľa zatiaľ posledných odhadov o 3,7 percenta. Na budúci rok už Moskva počíta s miernym rastom, ktorý by mohol činiť 0,7 percenta. Pokiaľ ale ceny ropy zostanú po celý rok v blízkosti 40 dolárov, klesne ekonomika podľa odhadov ruskej centrálnej banky o viac než dve percentá.

Rubeľ v problémoch

Siluanov odhadol, že cena ropy by sa budúci rok mohla pohybovať v priemere okolo 40 dolárov za barel. Uviedol tiež, že Rusko podniklo kroky na "konsolidáciu výdavkov" a privatizáciu. Do rozpočtu by tieto opatrenia mali byť zlúčené začiatkom budúceho roka.

Prepad svetových cien ropy a ťažkosti ruskej ekonomiky doliehajú tiež na ruskú menu. Rubeľ, ktorý pred koncom minulého roka prišiel v relatívne krátkej dobe asi o 40 percent hodnoty voči doláru, je teraz o zhruba pätinu nižšie ako pred rokom. K doláru dnes ruská mena strácala a pohybovala sa okolo 74 rubľov za dolár. To je najnižšia hodnota za posledný rok.

Vývoj kurzu rubľa voči doláru za posledné dva roky

Putin ekonómov nepresvedčil

Ruský prezident Vladimir Putin v polovici tohto mesiaca ťažkosti domácej ekonomiky pripustil, vrátane spomínaného poklesu hrubého domáceho produktu, poklesu príjmov obyvateľstva či nižších investícií. Vrchol krízy má podľa neho ale ruská ekonomika už za sebou.

Ekonómov, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, Putinov spôsob zvládania hospodárskej krízy príliš nepresvedčil. Najnižšiu možnú známku, totiž "F", mu vystavilo 27 percent z 22 oslovených expertov. Ďalšie dve najnižšie známky mu dalo 50 percent oslovených expertov. Najlepšie hodnotenie, teda "A", Putin dostal od jediného z nich. Ruské ministerstvo financií hodnotila väčšina oslovených známkou "B". To je najčastejšia známka udeľovaná ruskému ministerstvu financií, informoval Bloomberg.


 

01 - Modified: 2007-12-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: S ovečkou na pleci
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:19