StoryEditor

Vstúpiť na burzu sa oplatí. Nováčikovia zarobili miliardy

06.04.2013, 19:00
Autor:
Petr KainPetr Kain
V prvom štvrťroku vyniesli primárne úpisy akcií približne dvadsať miliárd dolárov.

Na európske burzy sa tento rok vrátila dobrá nálada a s ňou aj burzoví nováčikovia. Kým v prvom štvrťroku minulého roka získali európske firmy primárnym upísaním akcií (IPO) 2,3 miliardy eur, tento rok to bolo už 3,2 miliardy.

Firmám vyniesli úpisy viac, hoci bolo burzových nováčikov medziročne o osem menej - celkovo 44. Vyplýva to zo štúdie, ktorú českým HN poskytla konzultantská spoločnosť PwC. "Prvý štvrťrok roku 2013 bolo pre trhy IPO povzbudivé. Ak aktuálna nálada vydrží, Londýn aj zvyšok Európy sa môžu tešiť na dobrý rok s veľkým prílevom emisií, ktoré sa na trhu uchytia. Očakávame, že príprava primárnych emisií sa bude týkať celého radu odvetví v priebehu tohto roka, najmä bankovníctva, poisťovníctva, realít a zábavy, "hovorí Marek Richter, partner v spoločnosti PwC Audit.

Prím hrali na európskych trhoch londýnska burza a Deutsche Börse, kde nováčikovia získali upísaním 1,89 miliardy eur, respektíve 1,18 miliardy. Dohromady ide o 96 percent celkovej hodnoty tohtoročných európskych IPO. Na nemeckej burze sa tiež odohralo doteraz najväčšie tohtoročné IPO - nemecká realitná spoločnosť LEG Immobilien umiestnila na trh polovicu svojich akcií a odniesla si 1,17 miliardy eur.

Najväčší počet úpisov (13) sa odohral na londýnskej a varšavskej burze. Lenže zatiaľ čo v Londýne firmám predaj akcií vyniesol v priemere 144 miliónov eur, vo Varšave len 6 miliónov.

Investori ignorujú zlé správy

Ešte vlani firmy vo veľkom svoje plánované vstupy na burzu odkladali, alebo dokonca rušili. Báli sa jednak rozkolísaných akciových trhov a tiež ich odrádzala biedna výkonnosť burzových nováčikov. Ani jedného sa zatiaľ tento rok obávať nemusia. Kolísavosť trhov, ktorá je do značnej miery odrazom nervozity investorov, je dokonca na dlhodobých minimách. Index VIX (takzvaný index strachu, ktorý meria kolísavosť amerického indexu S&P 500) bol v polovici marca najnižšie za posledných šesť rokov.

Nováčikom sa navyše darí. Jedno z najväčších európskych IPO, stavebná spoločnosť Crest Nicholson, posilnila hneď prvý deň obchodovania (18. februára) o 16 percent. Ku koncu marca už jej akcie vyniesli 32 percent. Len o niečo málo horšie sú doterajšie výsledky najväčšieho amerického IPO od úpisu akcií Facebooku - firmy Zoetis, ktorej akcie od vstupu na burzu vyniesli 25 percent.

Nové firmy na burzy nepochybne nalákali posilnenie akciových trhov. To bolo viditeľné najmä v Spojených štátoch, kde indexy Dow Jones a S&P 500 posilnili o viac ako 12 percent. Ako sa navyše ukazuje, investori sú v tak dobrej nálade, že negatívne správy jednoducho ignorujú. "Finančné trhy sa ukázali byť v prvom štvrťroku oveľa odolnejší. Ekonomické faktory, ktoré by investorov v uplynulých rokoch odradili, teraz nemajú taký vplyv. Mám na mysli napríklad zhoršenie ratingu Veľkej Británie zo strany agentúry Moody 's, zníženie výhľadu britského ekonomického rastu či problémy Cypru," hovorí Richter.

Nastávajú zlaté časy IPO?

Oživenie na akciových trhoch potvrdzujú aj štatistiky agentúry Bloomberg. Podľa nich vyniesli v prvom štvrťroku primárne úpisy akcií celosvetovo približne dvadsať miliárd dolárov. A môže byť ešte lepšie.

Záujem o vstup na burzy je totiž obrovský. Podľa správy spoločnosti Impreo, ktorá je poskytovateľom dát z akciových trhov, sa po celom svete pripravujú IPO v hodnote 165 miliárd dolárov. "Môže ísť o začiatok nového zlatého veku IPO," povedala agentúre Bloomberg Mary Ann Deignanová, šéfka oddelenia amerických akciových trhov v Bank of America.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-05-23 12:52:08 - Feat.: 0 - Title: Americké firmy sledujú svojich zamestnancov 02 - Modified: 2005-05-23 12:56:19 - Feat.: 0 - Title: Bushovú na posvätných miestach v Jeruzaleme obklopili protestujúci Židia a Arabi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 04:24