StoryEditor

Boj s krízou? Vatikán navrhuje svetovú centrálnu banku

25.10.2011, 19:00
Autor:
Petr KainPetr Kain
Vatikán volá po založení celosvetovej centrálnej banky, ktorá by ovládala finančné inštitúcie.

Finančné inštitúcie sú podľa Vatikánu zastarané a nedokážu sa efektívne vysporiadať s krízou.

V dokumente, ktorý vypracovala pápežská rada "Iustitia et Pax", sa objavujú aj ďalšie konkrétne požiadavky - napríklad pre zavedenie dane na finančné transakcie.


Morálna solidarita

"Ekonomická a finančná kríza, ktorou svet prechádza, je pre všetkých výzvou k tomu, aby si kládli otázky o princípoch a kultúrnych a morálnych hodnotách, ktoré sú základom sociálneho spolužitia," píše sa v osemnásť stránkovom dokumente.

Vatikán vo svojej výzve pranieruje predovšetkým "prehnané uctievanie trhu", rovnako ako neoliberálne myslenie, ktoré podľa neho hľadá iba technické riešenie súčasných ekonomických problémov.

"V skutočnosti kríza odhalila sebectvo a kolektívnu chamtivosť," píše sa v dokumente, podľa ktorého svet potrebuje "morálku solidarity" medzi bohatými a chudobnými národmi.

"Ak nebude nájdené riešenie mnohých foriem nespravodlivosti, vznikne klíma nepriateľstva či dokonca násilia, ktorá môže podkopať základy demokratických inštitúcií, a to aj tých ktoré sú stále považované za pevné," píše sa v dokumente.

Riešením súčasnej krízy by podľa Vatikánu mohlo byť vytvorenie nadnárodnej autority, ktorá by viedla ekonomickú politiku. Táto inštitúcia by mohla vzniknúť najskôr v rámci Organizácie Spojených národov, neskôr by sa osamostatnila a mala by moc dohliadať na to, aby rozvinuté štáty nedržali v rukách nadmernú moc nad štátmi slabými.

Menový fond sklamal

Medzinárodný menový fond (MMF) podľa Vatikánu sklamal a v súčasnosti už nemá moc ani schopnosti, aby mohol stabilizovať svetové financie.

Predstavitelia Vatikánu však priznávajú, že podobná zmena by mohla trvať celé roky a bola by nepochybne terčom tvrdej kritiky.

"Táto zmena by prirodzene znamenala presunutie časti národných právomocí na celosvetovú autoritu, to je ale nevyhnutné v časoch, kedy dynamika ľudskej spoločnosti a ekonomiky rovnako ako technologický pokrok prekračujú a stierajú hranice v našom globalizovanom svete."

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 04:29