StoryEditor

Burzové prešľapy: Kultové topánky padli až na dno

05.08.2012, 17:12
Autor:
Petr KainPetr Kain
Investori, ktorí stavili na gumové topánky Crocs, podcenili čínsku schopnosť kopírovania.

Typickým príkladom spoločnosti, ktorej akcie získali kultovú povesť, je americký výrobca obuvi Crocs. Firma, ktorá tento týždeň oslávila desať rokov existencie, vyrába pestrofarebné gumové topánky, ktoré sa pred piatimi rokmi stali veľkým módnym hitom.

Krokodílie topánky (Croc je anglická skratka pre krokodíla, ktorého papuľu topánka pripomína) boli pôvodne určené pre jachting. Topánky "tak škaredé, že ich proste musíte milovať", ako tvrdil reklamný slogan firmy, ale čoskoro nosili filmové i popové hviezdy a rýchlo si získali kultový status.

Keď sa v roku 2006 spoločnosť rozhodla vstúpiť na burzu, inkasovala 200 miliónov dolárov, a uskutočnila tak najväčší emisiu v histórii obuvníckeho priemyslu. Firma bola jednou z najrýchlejšie rastúcich značiek obuvi na svete. Mesačne vyrábala takmer sedem miliónov párov topánok.

Zatiaľ čo jej výnosy za rok 2003 predstavovali 1,2 milióna dolárov, v roku 2007 vyleteli až na 847,4 milióna. Firma tak zarobila o 161 percent viac ako v roku 2006 - celkovo dosiahla čistý zisk 168 miliónov dolárov.

Jej akcie rýchlo leteli nahor, do konca roka 2006 posilnili o 215,7 percenta a v októbri 2007 sa vyšplhali na viac ako 70 dolárov.

Čoskoro sa však ukázalo, že topánky Crocs boli skôr než kultom obyčajným módnym výstrelkom. Potom, čo spoločnosť dobyla USA, investovala obrovské sumy do získania európskych a ázijských trhov. Lenže tam narazila a jej akcie začali svoj strmý pád. Číňania totiž dokázali vyrobiť kópie gumových topánok oveľa lacnejšie, a dostať ich tiež k zákazníkovi oveľa rýchlejšie, než k nim našiel cestu originálny produkt.

Pokles predajov viedol k tomu, že sa firme v roku 2008 nahromadilo v skladoch 27 miliónov nepredaných párov krokodílích topánok. Firma sa dostala do straty 185 miliónov dolárov a musela prepustiť zhruba tretinu svojich zamestnancov. Investori, ktorí podľahli emóciám a vsadili na jej akcie, sa poriadne spálili. Na začiatku roku 2009 spadla ich cena pod jeden dolár.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 04:24