Reuters
StoryEditor

Rusko zvažuje vytvorenie vlastnej kryptomeny, pomohla by obchádzať sankcie Západu

02.01.2018, 18:33
Autor:
ČTKČTK
Podľa Financial Times prácu na vytvorení kryptomeny zadal ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko skúma možnosť vytvorenia takzvaného kryptorubľu, ktorý by krajine pomohol obísť západné sankcie. S odvolaním sa na informácie moskovských úradníkov to dnes napísal ekonomický denník Financial Times (FT). Úradníci tvrdia, že prácu na zriadení kryptomeny zadal prezident Vladimir Putin.

Putinov ekonomický poradca Sergej Glazjev na nedávnom rokovaní vlády povedal, že kryptorubeľ by bol užitočným nástrojom, ako obísť medzinárodné sankcie. Podľa Glazjeva je tento inštrument výhodný pre citlivé aktivity v mene štátu.

"Môžeme preplácať účty s našimi protistranami po celom svete bez ohľadu na sankcie," vyhlásil. Dodal, že kryptomena by bola rovnakým rubľom, ale jej obeh by bol určitým spôsobom obmedzený. To by Kremľu umožnilo sledovať každý jej pohyb.

Niektoré krajiny sa už rôznym spôsobom snažia na trh s kryptomenami vstúpiť. Zatiaľ je však ťažké vytvoriť štátom podporovanú kryptomenu, ktorá by nahradila súčasné modely financovania, ako je zvyšovanie kapitálu pre štátne banky alebo financovanie sektoru obrany, ktoré sú sankciami zakázané.

Kryptomena, ako je napríklad Bitcoin, poskytujú majiteľom anonymitu, čo z nich robí obľúbený spôsob platby za nezákonné aktivity. Zatiaľ nie je jasné, akým spôsobom by kryptorubeľ pomohol ruským firmám i jednotlivcom obísť medzinárodné sankcie alebo sa vyhnúť situácii, že ich odhalia americké úrady.

Nie je tiež jasné, či by kryptorubeľ vydávala ruská centrálna banka, alebo komerčné banky v krajine, ani kto by mohol zriaďovať účty.

Rusko vlani získalo prostredníctvom primárnej ponuky mincí (ICO), teda predaja kryptomien na financovanie podnikateľských projektov, asi 300 miliónov dolárov.

Je medzi nimi aj 43 miliónov USD získaných pre bitcoinového ťažiara prevádzkovaného Putinovým internetovým ombudsmanom Dmitrijom Mariničevem.

Ruská centrálna však uviedla, že kryptomeny vykazujú známky finančné pyramídy. Chce k nim obmedziť prístup tak, aby ho mali len kvalifikovaní investori. Sľubuje si od toho, že zabráni opakovaniu pyramídových podvodov, ktoré Rusko zasiahli v 90. rokoch.

01 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 02 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:21