Na snímke minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS). FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Rezort cestovného ruchu chápe obavy hotelierov pri zvýšení dane za ubytovanie, chcú hľadať kompromis

20.09.2024, 10:38
Autor:
TASRTASR

Podľa štátneho tajomníka rezortu je predstava podnikateľov v cestovnom ruchu o tom, ako by sa malo konsolidovať "diametrálne odlišná od toho, aké sú opatrenia, hlavne čo sa týka DPH".

Ministerstvo cestovného ruchu a športu rozumie obavám hotelierov, že zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) z ubytovania a následne predraženie dovoleniek môže spôsobiť odlev zahraničných i domácich turistov.

Hľadať preto chcú kompromis, ktorý by zabezpečil, aby ostala zachovaná konkurencieschopnosť sektora a zároveň boli naplnené aj konsolidačné opatrenia.

Rozumenjú obavám

V reakcii na štvrtkovú kritiku Asociácie hotelov a reštaurácii Slovenska (AHRS) k zvyšovaniu DPH z ubytovania na 23 percent to uviedol štátny tajomník rezortu Marek Harbuľák. Zvýšenie DPH z ubytovania je jedným z opatrení na konsolidáciu verejných financií.

"Tá najväčšia obava, ktorej rozumieme a ktorú chápeme, je práve to, že takéto drastické zvýšenie DPH v porovnaní s okolitými krajinami výrazne predraží pobyty a dovolenky na Slovensku, čo bude značná konkurenčná nevýhoda. To môže spôsobiť to, že prestanú chodiť nielen zahraniční návštevníci na Slovensko, ale presmeruje sa nám časť slovenských návštevníkov do zahraničia, kde tie dovolenky budú lacnejšie," priblížil Harbuľák.

image

Zvýšenie DPH za ubytovanie bude poslednou ranou pre sektor, tvrdí generálny manažér asociácie hotelierov

Odlišné predstavy

Doplnil, že so zástupcami profesijných zväzov združených v Zväze cestovného ruchu, vrátane AHRS, sa vo štvrtok stretli zástupcovia rezortu.

Podľa Harbuľáka všetci zúčastnení si uvedomujú potrebu konsolidácie verejných financií, no predstava podnikateľov v cestovnom ruchu o tom, ako by sa malo konsolidovať, je "diametrálne odlišná od toho, aké sú opatrenia, hlavne čo sa týka DPH".

image

Vládu dobehla kritika, dane mení zo dňa na deň. Ide o politickú a ekonomickú lenivosť, hovorí pre HN analytik

Štátny tajomník priznal, že po vypočutí výhrad hotelierov je jasné, že výpočty, ktoré hovorili o tom, že zvýšenie sadzby DPH z desať na 23 percent má priniesť väčšiu sumu peňazí do štátneho rozpočtu, sa nenaplnia. Pre dovolenkárov je totiž dôležitá predovšetkým cena, a ak tá je v inej krajine nižšia, tak budú preferovať dovolenku v inej krajine.

"Musíme hľadať spoločne a našou snahou je hľadať nejaký kompromis, aby sme na jednej strane zabezpečili, aby konkurencieschopnosť tohto sektora tu ostala, aby sme týmto opatrením neposielali návštevníkov do iných krajín a zároveň, aby sa do značnej miery naplnili aj tie konsolidačné opatrenia, uzavrel Harbuľák.

image

Biznis varuje pred vyššou DPH: Trpieť budú najmä naše firmy a občania

Podľa Asociácie hotelov a reštaurácii Slovenska zvýšenie DPH za ubytovanie z desať na 23 percent, ktoré vláda predstavila ako jedno z konsolidačných opatrení, zničí domáce hotelierstvo, zahraničných návštevníkov presmeruje do susedných krajín, obmedzí spotrebu domácich či okreše počet pracovných miest.

Podľa hotelierov bude toto opatrenie po pandémii, inflačnej a energetickej kríze "poslednou ranou" pre sektor a slovenské ubytovacie zariadenia budú mať problém konkurovať okolitým štátom, kde je daň nižšia.

01 - Modified: 2024-09-26 09:37:53 - Feat.: - Title: Gröhling predstavuje návrh SaS ku konsolidácii 02 - Modified: 2024-09-26 09:36:18 - Feat.: - Title: Zvýšená DPH na knihy bude likvidačná, tvrdí vyše 140 slovenských autorov 03 - Modified: 2024-09-26 09:34:01 - Feat.: - Title: Kamenický: Musíme konsolidovať, aby sme sa nedostali na grécku cestu 04 - Modified: 2024-09-26 09:25:25 - Feat.: - Title: Pri konsolidácii by mohlo pomôcť zrušenie predčasných dôchodkov, tvrdí predseda ekonomického výboru SOPK 05 - Modified: 2024-09-26 08:04:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali štvrtkové rokovanie diskusiou o konsolidačnom balíku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. september 2024 11:38